Akkerbouw

Nieuws 1048 x bekeken

Britse bietenprijs keldert met een kwart

Londen – British Sugar wil de bietenprijs voor het seizoen 2015/'16 met een kwart verlagen vergeleken bij wat dit seizoen wordt betaald. Bovendien wil het enige Britse bietsuikerbedrijf boeren toestaan de bietenteelt één jaar over te slaan, maar daarna toch weer te leveren.

Het moederbedrijf van British Sugar, Associated British Foods (ABF), heeft eerder laten weten dat het flink wil ingrijpen in de suikerdivisie omdat de resultaten daarvan zwaar onder druk staan. ABF is niet alleen eigenaar van het suikerbedrijf in Groot-Brittannië, maar is ook actief in Spanje, Zuid-Afrika, Tanzania en China. De onderneming heeft vooral zwaar te lijden onder de sterk gedaalde Europese en wereldsuikerprijzen.

British Sugar heeft in het kader van de jaarlijkse onderhandelingen met de National Farmers Union nu een bietenprijs voorgesteld van £24, dat is tegen de huidige koers ruim €30, per ton. Voor de campagne 2014/'15 is de bietenprijs vastgesteld op £31,67, zodat sprake is van een verlaging met 24 procent. De prijs voor dit seizoen is overigens wel na stevige onderhandelingen tot stand gekomen.

Om de overproductie aan banden te leggen, stelt British Sugar boeren verder een 'vakantiejaar' voor de bietenteelt voor. Het suikerbedrijf wil dat toepassen voor maximaal 20 procent van het huidige areaal. Boeren moeten daarom al voor eind augustus een aanvraag indienen. Als er te veel belangstelling is, dan wil British Sugar alle telers een korting opleggen. Om de kans op een te groot aanbod verder te verkleinen, hoeven telers bovendien in 2015/'16 om aan hun contract te voldoen minimaal maar 90 procent van de afgesproken tonnage te leveren, terwijl dat normaal gesproken 95 procent is.

Of registreer je om te kunnen reageren.