Akkerbouw

Nieuws

Avebe: schade bij individuele telers groot

Veendam – De schade aan de gewassen in het teeltgebied van zetmeelaardappelverwerker Avebe is plaatselijk groot door de extreme hoeveelheid regen die er in mei is gevallen.

"Dit varieert van percelen waar de opbrengst achterblijft tot delen waar het totale gewas verloren is gegaan", zegt een woordvoerder van het bedrijf. De schade betreft enkele procenten van het werkgebied, maar de verschillen zijn groot. "Vooral voor de individuele telers is de schade helaas groot, vaak zijn immers ook hun andere gewassen aangetast."

Het is nog te vroeg om een voorspelling te doen over de invloed hiervan op de aanvoer bij Avebe. "Daar waar geen sprake is van waterschade of schade door phytophthora staan de gewassen er namelijk in het algemeen goed voor. De maanden juli, augustus en september zullen dus, zoals gebruikelijk, heel bepalend zijn voor de uiteindelijke opbrengst."

De verschillen in het gebied komen duidelijk naar voren in het thema van deze week, waarvoor een ronde is gemaakt langs Drentse akkerbouwers.

Of registreer je om te kunnen reageren.