Akkerbouw

Nieuws 539 x bekeken

ABF gaat ingrijpen in suikerdivisie

Londen - Het Britse voedings- en retailbedrijf Associated British Foods (ABF) gaat ingrijpen in de suikerdivisie, omdat de opbrengsten daarvan blijven dalen. De details van de kostenoperatie moeten in het vierde kwartaal duidelijk worden. ABF verwacht dat de nieuwe herstructurering tot een eenmalige kostenpost van €25 miljoen zal leiden.

ABF is eigenaar van het enige Britse bietsuikerbedrijf, British Sugar, en heeft grote belangen in Spanje, Zuid-Afrika en Tanzania. Daarnaast is het bedrijf wat suiker betreft actief in een aantal Oost-Europese landen en China. De onderneming heeft in een kwartaalbericht moeten melden dat de omzet bij die suikeractiviteiten 20 procent lager was dan een jaar geleden. Dat komt door substantieel lagere suikerprijzen, zwakkere verkopen in de EU en een lagere suikerproductie in Noord-China. Wat die suikerprijzen betreft meldt ABF dat die nu lijken te stabiliseren 'zij het op een niveau dat lager ligt dan we hadden verwacht'. Daarnaast speelt ook de hoge koers van het Britse pond tegenover de euro de onderneming parten. Om het tij te keren gaat ABF nu opnieuw snijden in de overhead 'naast het doorlopende verbeterprogramma'. In China heeft de onderneming al een dergelijke operatie achter de rug waardoor de gedaalde winstgevendheid meer dan voldoende is gecompenseerd.
ABF meldt verder als eigenaar van British Sugar dat de campagne zich dit jaar goed lijkt te ontwikkelen. Het bedrijf heeft vorig jaar al afspraken gemaakt met de sectie bietentelers van de National Farmers Union over een bietenprijs 'die substantieel hoger ligt dan die welke dit jaar werd uitbetaald'. Die hogere bietenprijs kost het bedrijf dan ook €37,5 miljoen extra. Op dit moment wordt verder gesproken met de NFU over de toekomstige bietenprijzen waarbij het doel is 'om een duurzame Britse bietsuikerindustrie binnen de nieuwe commerciële omgeving voor EU-suiker te verzekeren'.

Of registreer je om te kunnen reageren.