Akkerbouw

Nieuws 995 x bekeken

Zuurstofgebrek bieten door wateroverlast

Bergen op Zoom – De neerslag van de afgelopen tijd heeft regionaal tot wateroverlast geleid in de suikerbietenteelt, meldt bieteninstituut IRS.

De planten leiden sterk onder het zuurstoftekort dat hierdoor is ontstaan. Het bietenloof staat steil, begint geel te verkleuren en de groei staat stil. Bemesten of schoffelen heeft volgens het instituut geen zin.

Wateroverlast komt vaak voor op mindere delen van percelen, legt Arno Huijsmans van Suiker Unie uit. "Nu vooral in het Zuidwesten, van Dinteloord richting Zeeland, en in Drenthe. De verschillen in neerslag zijn landelijk groot. Voor individuele telers zijn dit grote problemen. Wat is verzopen, is weg. Zuurstofgebrek is foute boel, want de haarworteltjes sterven dan af."

Daar is nu niks meer aan te doen. "Van te voren het perceel vlak leggen en zorgen voor een goede ontwatering zijn manieren om het te voorkomen."

Over het algemeen blijft Huijsmans positief over het seizoen. Het vroege begin het de zonnige omstandigheden doen de bietenplanten goed. "Als we nu normaal weer houden blijft, krijgen we gemiddeld de beste opbrengst aller tijden."

Of registreer je om te kunnen reageren.