Akkerbouw

Nieuws 1857 x bekeken 1 reactie

Vroege aardappelen starten op €7 tot €8

Kruishoutem – Het seizoen van machinegerooide vroege aardappelen Begint in België op een prijsniveau van €7 tot €8 per 100 kilo. Dat meldt het marktbericht PCA/Fiwap van het Interprovinciaal Proefcentrum voor de Aardappelteelt in België.

Vorig jaar begon het seizoen op een veel hoger prijsniveau van €30 per 100 kilo. Bij de start van vorig seizoen profiteerden de aanbieders van vroege aardappelen van een goede afloop van het oude seizoen. Oogst 2012 eindigde met prijzen van rond de €25 per 100 kilo Bintjes. Bovendien was de komst van de nieuwe oogst zeer vertraagd door het koude en natte voorjaar.

Vorig jaar bepaalde PCA/Fiwap op 2 juli de eerste notering voor vroege aardappelen op rond de €30 per 100 kilo. Daarbij werd opgemerkt dat het om geringe hoeveelheden ging die op de markt werden aangeboden. Bovendien waren de meeste partijen toen nog niet grof genoeg, terwijl het onderwatergewicht ook nog eens relatief laag was. Het gevolg daarvan was dat de eerste contractleveringen werden uitgesteld om aan de gewenste eisen te voldoen.

Dit jaar is daarentegen sprake van een zeer vroege groei van de gewassen. De opbrengsten variëren nu al van 25 tot 40 ton per hectare. Bovendien zijn de onderwatergewichten goed. De prijzen voor aardappelen van de oude oogst zijn in tegenstelling tot vorig jaar erg laag. De beurs in Goes noteert deze week onveranderd op €4 tot €6 per 100 kilo. PCA/Fiwap meldt voor een beperkte hoeveelheid Bintjes nog prijzen van €2,50 tot €4 per 100 kilo.

Eén reactie

  • info36

    En maar blijven uitbreiden jongens.

Of registreer je om te kunnen reageren.