Akkerbouw

Nieuws 2436 x bekeken

Verschillen in watertekort- en overschot

Westmaas – Nederland kent dit seizoen grote verschillen in neerslagtekort en -overschot. In de Veenkoloniën zorgt overvloedige neerslag voor veel ellende.

Dit is ook te zien op het KNMI-kaartje. In het Zuiden wordt het nu echt droog, zegt Jeroen Willemse van DLV Plant. "Heel erg is het nog niet, want de gewassen doen het nog best goed, maar heel lang moet dit niet duren."

Dat de gewassen ondanks het droge weer goed staan, is te danken aan de gunstige temperaturen. "'s Nachts een graad of 10 en overdag zo rond de 20 graden, dan doen planten het heel goed. Als het boven de 25 graden wordt, krijgen ze daar last van."

En veel kunnen de gewassen dit seizoen niet hebben door de slechte structuur. "Veel kluiten, ook onderin de ruggen van aardappelen. Daardoor kan droogte eerder voor schade zorgen, want wortels kunnen niet goed naar beneden. Dat kan gevolgen hebben."

Willemse realiseert zich dat dit in het Noordoosten een groter probleem zou zijn. "Daar hebben de gewassen al een opdonder gehad van de neerslag. Droogte hakt er dan nog harder in."

Of registreer je om te kunnen reageren.