AkkerbouwNieuws

Veel phytophthora verwacht

Emmen – Voor de komende dagen worden veel nieuwe phytophthora-aantastingen verwacht door het gevaarlijke weer van de afgelopen week. Dat melden adviesbureau Dacom en het Belgische aardappelproefcentrum PCA.

De druk van de aardappelziekte phytophthora is het hele seizoen al groot. De omstandigheden zijn vaak gunstig geweest voor de schimmel. Zo is er veel opslag in bietenpercelen, zijn er veel heftige buien geweest – met het opspatten van oösporen als gevolg – in warme omstandigheden en zorgt de snelle gewasontwikkeling voor veel onbeschermd blad. Door de vele nattigheid is de bestrijding van de ziekte niet altijd mogelijk.

De hoge druk is ook te zien op de phytophthora-monitor op de Boerderij-website. Op 11 juni zijn er al 74 haarden gemeld (2013: 2 haarden, 2012: 5 haarden). Dat komt ook door het aansporen van de grote adviesorganisaties om haarden te melden, vertelt Harm Germs van Dacom. “Dit geeft mooi weer hoe de haardendruk zich ontwikkelt. Dit seizoen werkt het goed. Hoewel er meer haarden zijn dan wordt opgegeven, geeft dit een indicatie.”

De hoge druk wordt versterkt door een opeenstapeling van infectiemomenten, legt Germs uit. “In mei waren er drie risicovolle momenten. Dat leidt tot een snelle verspreiding in het gewas.”

Vorige week was het weer raak; rond 5, 6 juni was het gevaarlijk en ook afgelopen weekend verhoogde de neerslag en gunstige temperatuur het risico op infectie. “Overal in het land is wel wat te vinden. Er zijn biologische telers die het loof al afbranden vanwege de hoge ziektedruk. Dat betekent einde teelt, wat het risico is van biologisch telen.”

Curatief bestrijden is nog mogelijk, geeft PCA aan. “Gewasbescherming is zeker noodzakelijk als er (hagel)schade aan het gewas is, want dat leidt tot veel toegangspoorten voor allerlei ziekten.”


Nieuwsbrief akkerbouw

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen akkerbouw.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin