AkkerbouwNieuws

Roep om meer onderzoek koprot

Emmeloord – Naaraar de koprotproblematiek in de uiensector moet meer onderzoek komen, want er is nog te veel onduidelijk om tot een goede bestrijdingsstrategie te komen.

Dat is een van de conclusies op het symposium Uienteelt 2.0, dat De Groot en Slot maandag hield in Emmeloord. “We moeten alle factoren die met koprot te maken hebben op een rijtje zetten en per punt bekijken welke invloed het heeft en waar vraagtekens staan”, zegt Gijsbrecht Gunter, vertegenwoordiger van de uienhandel bij Frugi Venta. “Aan dat onderzoek kunnen bedrijven en organisaties in de keten op hun eigen manier bijdragen. We hebben er allemaal belang bij. Koprot kost ons €10 miljoen tot €15 miljoen per jaar.”

Uientelers kunnen verschillende maatregelen treffen in teelt- en bewaartechniek. Bij gezonde omstandigheden is er meer kans op een hogere opbrengst, stelt teler Philip Kroes. “De ui is niet weerbaar genoeg om koprot tegen te gaan. Het probleem zit in het veld. Met chemie gaan we het niet redden, telers moeten zelf veranderen. Onderzoek kan daarbij helpen.”

Stoken naar 32 graden lijkt de oplossing als een partij uien al besmet is, want boven de 30 graden stagneert de ontwikkeling van botrytis namelijk.

Dat hoeft niet eens duurder te zijn, zegt Harrie Versluis van adviesbureau DLV op het symposium. “Als je naar de 30 graden gaat, gebruik je meer gas. Maar als je zonder buitenlucht opstookt kun je de restwarmte gebruiken, bijvoorbeeld bij het nadrogen. De warmte blijft namelijk in de ui. En dan kost het niet meer dan normaal.”

Beheer
WP Admin