Akkerbouw

Nieuws 1765 x bekeken

Primeuraardappel in de knel door vroeg seizoen

Sint Annaland – Het afzetseizoen van de vroege aardappelen valt tegen. Het ruime aanbod bij een zwakke vraag drukt de prijzen. Dat zegt David Hage, directeur en veilingmeester van de Thoolse veilingen Alvantho. "Door het vroege groeiseizoen valt het voordeel van primeurs een beetje weg."

Door het groeizame voorjaar is er veel concurrentie uit binnen- en buitenland, waardoor de handel in primeuraardappelen minder van de markt kan profiteren. "De mooiste Doré's en Frieslanders verkopen we voor 20, 21 euro per 100 kilo", vertelt Hage. "Dat is geen vetpot voor telers, zeker niet als de aardappelen onder plastic zijn geteeld."

Alvantho begon op 22 mei, bijzonder vroeg, met veilen. "Het verloopt moeizaam, de prijs staat onder druk", merkt Hage. "Om verschillende redenen; oude oogst importaardappelen, de teruggelopen consumptie en concurrentie uit andere landen - maar ook Nederlandse teeltgebieden - die ook vroeg beginnen. We moeten ergens een inhaalslag maken."

Bij de opening van het veilseizoen sprak Hage zijn zorg al uit over het afgenomen marktaandeel van de aardappelconsumptie. "Dat baart ons zorgen."

De kwaliteit en sortering van de aardappelen is goed. Maar dat is nog geen gelopen race, waarschuwt Hage. De droogte, waar het Zuidwesten mee te maken heeft, begint de gewassen te tekenen. "Het meeste moet nog groeien. Onder de vroegste rassen zitten wel kilo's, maar de middelvroege en late rassen hebben nog een weg te gaan. Dat kan nog stemming brengen in de handel. De gewassen vragen veel vocht. Als het droog blijft, kost dat opbrengst. Maar daar kunnen we nu niet op speculeren."

Hage verwacht dat het voorlopig rustig blijft. "Het wachten is op huidvaste aardappelen om de retail mee te bedienen."

Of registreer je om te kunnen reageren.