Akkerbouw

Nieuws

Prijs Désirée-pootgoed erg laag

Joure – Pootaardappelen van het ras Désirée hebben minder geld opgebracht. Dat komt omdat Europa veel pootgoed heeft geproduceerd van dit ras. Bovendien viel de vraag tegen.

Handelshuis HZPC betaalde voor Désirée-pootgoed van oogst 2013 gemiddeld €29,15 per 100 kilo. De gemiddelde pootgoedprijs van HZPC voor oogst 2013 bedraagt €33,42. De prijs voor Innovator is zelfs €35,11. HZPC heeft de pootgoedprijs van Désirée ondersteund, zegt directeur Gerard Backx. "Dat gaat ten koste van de financiële opbrengst van andere rassen. De afzet van roodschillige aardappelen in de landen waar Désirée naar toe gaat, verliep zeer moeizaam. Bovendien is veel Désirée-pootgoed geproduceerd na de goede jaren 2011 en 2012. Het overaanbod werd pas in de zomer duidelijk. Daarom hebben we het areaal Désirée voor dit jaar ingeperkt."

HZPC kent een egalisatiesysteem in het uitbetalen van pootaardappelen. Rassen krijgen een raswaarde, gebaseerd op de moeilijkheidsgraad van de teelt en de kilo-opbrengsten die zijn te halen. Het uitgangspunt van het egalisatiesysteem is dat een teler die een gemiddelde kilo-opbrengst haalt ook een gemiddelde financiële opbrengst per hectare haalt, ongeacht het ras dat hij teelt. Alle rassen vallen hieronder, maar HZPC past de raswaarde wel aan bij vrije rassen die ook in grote hoeveelheden door andere handelshuizen worden aangeboden. Backx: "Dankzij het egalisatiesysteem kan de teler kiezen welk ras teelttechnisch het beste bij hem past, zonder dat hij rekening hoeft te houden met de kansen op de afzetmarkt."

Of registreer je om te kunnen reageren.