Akkerbouw

Nieuws 2045 x bekeken

Pootgoedprijs HZPC: €33,42 per 100 kilo

Joure – HZPC betaalt voor de oogst van 2013 gemiddeld €33,42 per 100 kilo pootgoed. De definitieve uitbetalingsprijs ligt iets boven de prognoseprijs van €33, die HZPC eind februari bekend maakte.

Het is voor HZPC de hoogste uitbetalingsprijs van de laatste vijf jaar.

Volgens het pootgoedhandelshuis levert het de telers een uitstekende financiële opbrengst per hectare op, zonder dit bedrag te noemen. De gemiddelde kilo-opbrengst per hectare lag over oogst 2013 een paar ton lager dan het gemiddelde over de laatste jaren. De financiële opbrengst per hectare is vergelijkbaar met die van oogst 2007, stelt het handelshuis. In de geschiedenis van HZPC leverde alleen oogst 2010 een hogere financiële hectareopbrengst op. Toen was de pootgoedprijs wel iets lager, maar de telers haalden meer kilo's van een hectare.

De gemiddelde prijs over alle rassen komt op basis van herfstlevering voor de potermaat van klasse E uit op €33,01 per 100 kilo vóór de afdracht van kwekersrecht en exclusief btw. De gemiddelde prijs over de klassen S tot en met A komt op €33,42. Dit is iets hoger dan de E-prijs, omdat er relatief meer aardappelen in de hogere klassen zijn afgeleverd, waar hogere prijzen voor worden betaald. Naast de uitbetalingsprijs, ontvangen de telers vergoedingen voor het opslaan en voor het opzakken van de aardappelen.

Volgens HZPC heeft het handelshuis over verkoopjaar 2013/2014 een hoog percentage van de totale oogst als pootaardappel verkocht. Ondanks het feit dat oogst 2013 werd gekenmerkt door relatief veel bovenmaats pootgoed, is HZPC erin geslaagd om het oogstpercentage dat als poters werd verkocht toch bovengemiddeld te laten zijn, meldt het handelshuis. De gemiddelde prijs voor de bovenmaten over alle rassen is in februari reeds vastgesteld op bijna €16 per 100 kilo.

Of registreer je om te kunnen reageren.