Akkerbouw

Nieuws

Pootgoedexport verrast met nieuw record

Den Haag – De Nederlandse pootgoedsector boekt een nieuw record in de verkoop van pootaardappelen. Dat valt op te maken uit de nieuwste cijfers van de Pootaardappel Contact Commissie (PCC).

Het nieuwe exportrecord komt als een verrassing. Het pootaardappelareaal in Nederland was vorig jaar weliswaar iets groter geworden, maar kleinere opbrengsten zouden een grotere export in de weg staan. Schattingen in het handelscircuit gingen in januari uit van een uiteindelijke uitvoer van zo'n 750.000 ton.

De nieuwste exportcijfers over de uitvoer per 31 mei komen echter op een uitvoer van 790.592 ton. Daarmee overtreft de export het vorige record van 787.849 ton van oogst 2010. Nummer drie op de ranglijst van beste exportjaren staat nu oogst 2012 met een totaal van 778.912 ton.

Grootste afnemer dit jaar is Duitsland met een totaal van 89.281 ton. Daarna volgt Algerije met 75.311 ton. Vorig jaar was dit Afrikaanse land nog veruit de grootste afnemer van Nederlands pootgoed met 115.601 ton. Op grond van lage consumptie-aardappelprijzen werd aan het begin van het afzetseizoen al rekening gehouden met een veel kleinere uitvoer naar Algerije.

België en Italië volgen vlak achter Algerije als grote pootgoedkopers. België importeerde dit seizoen 70.823 ton pootgoed uit Nederland. Italië kocht 64.228 ton. Daarmee hebben de grote afnemers in de Europese Unie veel meer pootgoed gekocht dan vorig jaar.

De export naar Rusland bleef op 31 mei net onder de 10.000 ton steken. De Russen kochten daarmee een derde minder Nederlands pootgoed dan vorig jaar. Oezbekistan heeft uiteindelijk iets meer dan vorig jaar afgenomen met een totale hoeveelheid van 13.367 ton.

Of registreer je om te kunnen reageren.