Akkerbouw

Nieuws 1104 x bekeken

Plant kan jaren immuun blijven voor schimmels

Wageningen – Het is haalbaar om planten te ontwikkelen die voor vele jaren immuun blijven voor schimmels. Daarvoor moeten wetenschappers veel uit de kast halen en moeten telers planten telen met voldoende immuungenen om nieuwe ziekte-uitbraken te voorkomen. Dat stelt professor Pierre de Wit in een lezing die hij op donderdag 5 juni houdt ter gelegenheid van zijn afscheid als hoogleraar Fytopathologie aan Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR.

Volgens De Wit is het ontwikkelen van planten die immuun zijn voor schimmelziekten misschien wel het beste te vergelijken met het ontwikkelen van griepvaccins. Plantenschimmels ontwikkelen net als griepvirussen steeds nieuwe varianten, omdat ze zich aanpassen en ontsnappen aan het immuunsysteem van de plant.

Onderzoek van De Wit heeft ertoe bijgedragen dat plantenveredelaars in de plant kijken en er achter komen hoe een plant ziek wordt. Daardoor kunnen ze grotere aantallen planten onderzoeken en beter voorspellen of de weerstand van een plant tegen een ziekteverwekker standhoudt.

Zo kunnen in Nederland tomaten worden geteeld zonder gebruik van fungiciden, mits de rassen voldoende immuungenen hebben.

Of registreer je om te kunnen reageren.