Akkerbouw

Nieuws

Phytophthora slaat hard toe

Dronten – De aardappelziekte phytophthora slaat hard toe, zeker in de biologische teelt en het meest in Flevoland.

Dat komt door de - voor de schimmel - gunstige weeromstandigheden in dit groeiseizoen. Percelen worden, vaak deels of pleksgewijs, afgebrand om de ziekte in te dammen. Bijzonder vroeg, want normaal gebeurt dit vanaf half juli. De oogst is nu nog verwaarloosbaar.

"Het is een heel zorgelijk jaar", zegt Christoffel den Herder, adviseur biologische landbouw bij DLV Plant. "In de gangbare sector gaat het net zo hard, maar daar zijn meer middelen voor handen. Dat is het risico van de biologische teelt, maar zo heftig."

De meeste en vroegste haarden zitten in Flevoland, maar ook in Friesland en Groningen komen ze veelvuldig voor. Daarna volgt de rest van het land.

Een seizoen als dit benadrukt rasverschillen en vroegheid, ziet Den Herder. "De behoefte aan meer resistentie rassen is groot." Hij adviseert biologische telers om zieke planten te verwijderen.

Dezer dagen wordt duidelijk wat de stormen in het pinsterweekeinde hebben aangericht. "De komende week wordt spannend. Ook in de gangbare sector, want met chemie blijven we de ziekte ook moeilijk de baas."

Op de phytophthora-monitor op Boerderij.nl is te zien waar de haarden zitten.

Of registreer je om te kunnen reageren.