Akkerbouw

Nieuws

PCA: areaal pootaardappelen groeit

Kruishoutem – De akkerbouwers in Nederland, Frankrijk en België telen samen 59.706 hectare pootaardappelen. Dat is 2,9 procent meer dan vorig jaar, blijkt uit een inventarisatie van het Belgische onderzoeksinstituut PCA.

In Nederland groeit het pootgoedareaal met 1,4 procent naar 38.579 hectare. De Fransen telen 5,3 procent meer pootaardappelen en komen op 18.742 hectare. In België stijgt het pootgoedareaal relatief het sterkst met 9,9 procent naar 2.385 hectare. In alle drie de landen is het areaal pootaardappelen het grootste in meer dan tien jaar.

Spunta blijft verreweg het grootste ras met 6.736 hectare, ook al krimpt dit ras met 2,3 procent. De meeste Spunta wordt in Nederland geteeld, namelijk 4.914 hectare. Fontane blijft met 3.503 hectare het tweede pootgoedras in de drie landen, een groei van 13,8 procent ten opzichte van 2013. Het areaal Bintje-pootgoed zakt met 12 procent terug naar 2.637 hectare.

De groei in pootgoed vindt vooral plaats bij de monopolierassen als Innovator, Lady Claire en Challenger. De vrije rassen Bintje, Désirée en Lady Rosetta krimpen.

Of registreer je om te kunnen reageren.