Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Nefyto waarschuwt voor illegale middelen

Den Haag – Nefyto waarschuwt voor namaak-gewasbeschermingsmiddelen. De belangenorganisatie voor de Nederlandse agrochemische industrie wijst erop dat namaak-gewasbeschermingsmiddelen niet zijn beoordeeld door de toelatingsautoriteit (CTGB) en dus illegaal zijn. De samenstelling en effecten kunnen afwijken van middelen die wel door CTGB zijn toegelaten. Daarmee kunnen risico's ontstaan voor gezondheid, veiligheid, milieu en ook het gewas zelf, stelt Nefyto.

De gewasbeschermingsmiddelenindustrie startte enkele jaren geleden een bewustwordingscampagne, om te wijzen op de gevaren van namaakmiddelen. Volgens Nefyto is Nederland met zijn havens en vliegvelden een belangrijke toegangspoort voor goederen van buiten Europa, dus ook voor illegale gewasbeschermingsmiddelen. Toch is de kans dat illegale middelen worden aangetroffen in Nederland kleiner dan in andere Europese landen. Nefyto schrijft dat toe aan de regels rond distributie van gewasbeschermingsmiddelen. Dat wordt gecontroleerd via een algemeen verbindend verklaring van de Stichting Certificatie Distributie in Gewasbescherming. Andere landen kennen zo'n regulering van de distributie niet.

Eén reactie

  • AD AKKERMANS

    Parrallelimport is goed voor de prijsconcurentie .Het is gewoon een verkapte afscherming van de markt

Of registreer je om te kunnen reageren.