Akkerbouw

Nieuws 3 reacties

IGC: grootste graanvoorraad in 15 jaar

Londen – De graanvoorraad in de wereld groeit naar 412 miljoen ton, de grootste voorraad in vijftien jaar. Dat meldt de International Grains Council (IGC) in de laatste oogstprognose. De graanoogst komt op 1.949 miljoen ton. Dat is 12 miljoen ton meer dan in de vorige prognose.

Vooral de oogsten van tarwe en mais vallen hoog uit, verwacht de organisatie van graanimporterende en exporterende landen. De goede oogstvooruitzichten drukken de graanprijzen, ook al valt de oogst 30 miljoen ton lager uit dan dit seizoen.

Dit seizoen, 2013/2014, valt de productie 59 miljoen ton hoger uit dan het verbruik. Volgend seizoen, 2014/2015, komt het overschot op 12 miljoen ton. Na enkele jaren van tekorten kent de wereld nu twee seizoenen achter elkaar een graanoverschot, meldt de IGC. De stock-to-use-ratio stijgt daardoor naar 21,3 procent. Twee seizoenen geleden kon de graanvoorraad 18,6 procent van het jaarlijkse verbruik dekken. Deze verhouding heeft een groot effect op de graanprijzen.

Laatste reacties

  • info36

    Alles in de bioethanol

  • John*

    maak er alsjeblief geen varkens en eieren van..

  • Fermer

    Ook hierbij geldt hogere opbrengst of productie geeft lagere prijs. De handel voorspelt meer, de prijs direct onder druk. Slecht voor de boer, goed voor de handel en speculanten, de prijs voor de burger zal weinig veranderen, behalve stijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.