Akkerbouw

Nieuws

Helft pootgoedtelers reageert op NAK-actie

Emmeloord - De actiegroep 'Behoud de NAK' schat dat de helft van de pootgoedtelers heeft gereageerd op hun oproep om de keuringsdienst NAK zelfstandig te houden.

Dat valt initiatiefnemer en pootgoedteler Piet Boudeling een beetje tegen. "Ik had meer reacties verwacht. Het is een lastig te doorgronden discussie. En boeren denken er wellicht wat te gemakkelijk over."

De actiegroep is opgezet door vier pootgoedtelers die verontrust zijn dat de overheid de plantaardige keuringsdiensten wil samenvoegen in één publiekrechtelijk bestuursorgaan. De telers zien dat niet zitten. Ze vrezen een forse stijging van de keuringskosten. Ook zijn ze bang dat het NAK-label verdwijnt. Dat wordt volgens Boudeling in het buitenland gezien als een sterk merk. "Het NAK label staat voor kwaliteit en rechtvaardigt de hoge aanschafprijs van het Nederlandse pootgoed."

Volgens Boudeling hebben ook telers van graszaad en zaaizaad zich aangesloten bij de actie. "We gaan de handtekeningen waarschijnlijk volgende week aanbieden aan de Kamercommissie van Economische Zaken in Den Haag. Telers kunnen nog steeds reageren. En we willen graag dat telers mee gaan met het aanbieden van de handtekeningen."

Of registreer je om te kunnen reageren.