Akkerbouw

Nieuws 7 reacties

Heggen kopzorg bij Britse vergroening

Londen – De Britse Rural Payments Agency voorziet grote problemen nu heggen mogen meetellen voor de verplichte vergroening in de akkerbouw. Boeren die voor deze optie kiezen om aan de eis van vijf procent vergroening te voldoen, moeten die heggen nauwkeurig in kaart brengen op de interactieve systemen die voor de berekening van de toekomstige EU-rechten worden gehanteerd.

De RPA, die de toeslagrechten en dergelijke regelt en daarmee voor landbouwtaken de tegenhanger is van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, mag die gegevens niet klakkeloos gebruiken maar is verplicht ze gedetailleerd te controleren en de breedte en lengte van elke heg te bepalen om vast te stellen of akkerbouwers ook precies aan de gestelde eisen voldoen. Volgens deskundigen gaat dat betekenen dat er honderden ambtenaren nodig zijn om nauwkeurig lucht- en satellietfoto's te bestuderen. De problemen roepen het doembeeld op van de invoering van de toeslagrechten in 2005 in Groot-Brittannië wat door kaart- en fotoproblemen de eerste jaren in een complete chaos ontaardde.

Laatste reacties

 • ed12345

  nou dat is toch wat bijna elke regering wil ;Werkgelegenheid scheppen:dat de belastingbetaler het gelach betaald is vaak van ondergeschikt belang

 • agratax2

  ed12345. Dat er op wijze werkgelegenheid wordt gecreeerd is toch geen punt? Dat vroeg of laat de kosten van deze bureuacratie op de landbouwbegroting gaan drukken vind ik erger. Het is dan geld voor landbouw, terwijl geen boer er iets van ziet. Deze nieuwe bureaucratie in acht genomen, kan ik de Engelse premier wel begrijpen ,die van de Brusselse inmenging in binnenlands beleid af wil.

 • Elevage

  ze vragen zelf om een nauwkeurig systeem......... nou dan kun je het krijgen. Fijn voor de (tijdelijke) werkgelegenheid.
  Aan de andere kant vind ik die heggen juist wel een prachtig voorbeeld van vergroening en hoe de boer het landschap onderhoud, daar mogen ze trots op zijn en daar kunnen wij hier nog wat van leren..........

 • agratax2

  Elevage Zou je ook blij zijn met vrije overgang van de wandelaar over je akkers via looppaden die dwars over je land lopen. Dit is nl. in Engeland heel gewoon.

 • trijnie

  Zijn die wandelpaadjes dan zo erg ? Zolang ze niet vlak langs je woning lopen, kun je dit zien als een wel daad voor je medemens.
  Ik heb net een weekje gewandeld en gefietst in het Groningse Westerwolde en genoten van de paadjes en de rust die je daarbij ervaart.

 • ed12345

  Agratax elke rechtgeaarde engelsman vindt het noch al moeilijk te verteren als er een buitenlander of buitenlandse organisatie zich met zijn United Kingdom bemoeit Het is voor hun gewoon een uit nood geacepteerd gebeuren

 • Jan van het Zand

  Mag je eindelijk over de heg kijken bij de buren, is er weer een ander probleem.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.