Akkerbouw

Nieuws 4198 x bekeken

Forse lentebuien laten sporen na

Hasselt – Terwijl de pittige hagelbui van afgelopen donderdag tot veel schade in de Veenkoloniën leidde, richtten de forse buien van het Pinksterweekend in Nederland relatief weinig schade aan in de akkerbouw.

Bij agrarisch verzekeraar Agriver waren vrijdag veertig schademeldingen gedaan na een flinke hagel- en regenbui in de Veenkoloniën. Dit aantal was dinsdag ruimschoots verdubbeld naar 86 meldingen, vertelt Agriver-directeur Marien Boersma. "Een strook tussen Borger en Bellingwolde is het meest getroffen en dan vooral zetmeelaardappelen, suikerbieten en mais."

De buien van het afgelopen weekeinde hadden minder effect. "In Nederland valt de schade mee, anders hadden we dat al geweten. Door de waarschuwingen en weesalarmen was er vooral onrust. In België is het wel misgegaan."

Boersma noemt de buien typerend voor de tijd van het jaar. "Dit bevestigt het beeld dat de eerste weken van juni doorgaans worden gekenmerkt door hagelschade."

Geert-Jan van Roessel van DLV Plant, regio Noord-Brabant, heeft bij een rondgang in het veld stengelbreuk in de aardappelen gezien. Een gevolg van de harde wind. Vooral in rassen die dicht op elkaar worden gepoot - zoals Bintjes - en op plekken waar de wind samenkomt, zoals langs bomenrijen.

"Van stengelbreuk gaat de plant niet dood, maar het kost wel energie en die breuk is een invalspoort voor ziektes als phytophthora", zegt Van Roessel. " Het gevaar daarvan is niet te onderschatten dit jaar, mede door de snelle gewasgroei. Ook deze week zien we weer meer haarden."

Op de zandgrond kan altijd worden gespoten, dat scheelt. Op sommige lager gelegen percelen komt door 25 tot 30 millimeter regen in korte tijd waterschade voor, maar doorgaans loopt het hemelwater goed weg.

In Zuid-Limburg valt de schade mee, vertelt Sjef Crijns van DLV Plant. Sterker nog, de neerslag was welkom. "De 24 millimeter die hier in een paar keer is gevallen, hadden we hard nodig. Het was droog. Verder heb ik geen bijzonderheden gehoord."

Of registreer je om te kunnen reageren.