Akkerbouw

Nieuws 1030 x bekeken

Extra onderzoek naar PTSVd in pootgoed

Den Haag - In de pootgoedteelt zal extra onderzoek gedaan worden naar mogelijke besmetting met aardappelspindelknolviroïde of Potato Spindle Tuber Viroid (PSTVd).  Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) aan de Tweede kamer.

Aanleiding voor de verscherpte controle is een besmetting bij een veredelaar in Reimerswaal, eerder dit jaar. Tot nu toe zijn geen besmettingen op andere bedrijven aangetroffen.  Daar wordt verder onderzoek naar gedaan.

Het onderzoek op het besmette bedrijf heeft uitgewezen dat vijf geniteurs op het eigen bedrijf ook besmet zijn. Dat zijn aardappelen die aan de basis liggen van het kruisen van nieuwe rassen. Het bedrijf denkt op basis van eigen traceringsonderzoek dat de besmetting zijn oorsprong zou kunnen hebben in kruisingsprogramma's die het bedrijf eerder heeft uitgevoerd met partners. Hoewel de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit daar onderzoek uitvoert, is er nog geen PTSVd aangetroffen.

Aardappelspindelknolviroïde kan veel verschillende gewassen aantasten, zoals aardappel, tomaat, paprika en avocado. Besmetting leidt tot groeivermindering en bij aardappelen tot misvormde knollen. Het viroïde kan worden overgedragen van gewas tot gewas via knollen, via stuifmeel of zaden, of mechanisch via werkzaamheden in het gewas. Nederland is op grond van Europese regelgeving verplicht de verspreiding van de ziekte te voorkomen.

De NVWA gaat de komende maanden alle kweekbedrijven onderwerpen aan een uitgebreide toetsing, In september zal duidelijk zijn of er sprake is van besmettingen op die bedrijven. Daarnaast zal  in de reguliere pootgoedteelt extra controle worden uitgevoerd. Ook daarvan zal de uitkomst in september beschikbaar zijn.

Dijksma prijst in haar brief de manier waarop het aardappelbedrijfsleven meewerkt en zelf verantwoordelijkheid neemt in de aanpak van de besmetting.

Of registreer je om te kunnen reageren.