Akkerbouw

Nieuws 1762 x bekeken

Export miniknollen naar China mogelijk

Den Haag – Nederland kan miniknollen exporteren naar China. Dat betekent een grote potentiële inkomstenbron voor de Nederlandse aardappelkwekers. China is de grootste aardappelproducent in de wereld.

De Chinese overheid en het ministerie van Economische Zaken hebben een protocol getekend dat de export van miniknollen mogelijk maakt. Miniknollen worden dan in China verder vermeerderd voor de productie van pootgoed voor de aardappelsector. Het vergde een jarenlange voorbereiding om de export mogelijk te maken, zegt beleidsmedewerker Karst Weening van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO). "In 2000 was er al een protocol dat de import van Nederlandse pootaardappelen in China mogelijk moest maken. Maar dat vergde zoveel bureaucratie dat de export nooit van de grond kwam. Ook was er twijfel of de politiek wel wilde meewerken aan de import."

Sindsdien is er wat veranderd in China, zegt Weening. "De Chinese overheid wil de aardappelteelt stimuleren. Aardappelen hebben minder water nodig dan rijst. Bovendien neemt de consumptie van aardappelproducten toe in China. Er zijn al aardappelverwerkers actief in China, zoals McCain en Aviko. Die willen in China graag die aardappelrassen laten telen die ook elders worden gebruikt en die geschikt zijn voor de verwerking. Daarom is de invoer van uitgangsmateriaal zo nodig."

China accepteerde wel de import van aardappelplanten die in het laboratorium zijn opgekweekt. Maar die in-vitroplanten zijn veel kwetsbaarder dan miniknollen. Weening: "Bovendien moet je uit in-vitroplanten eerst miniknollen produceren. Dat kost een paar jaar."

Schotland heeft al een protocol voor de export van miniknollen naar China. Nederlandse handelshuizen lieten hun miniknollen in Schotland produceren om ze naar China te kunnen exporteren. Die omweg is nu niet meer nodig, zegt Weening.

De NAO heeft grote verwachtingen van de export van minknollen. In China wordt jaarlijks zo'n 6 miljoen hectare aardappelen geteeld. Dat is twaalf keer het areaal consumptieaardappelen in Noordwest-Europa. Weening: "China is de grootste aardappelmarkt in de wereld. Op het gebied van kwekersrecht heeft China stappen voorwaarts gezet. Er moet nog veel gebeuren, maar als je het goed organiseert is het mogelijk om inkomsten uit licenties te halen uit de aardappelrassen."

Volgens Weening is er nu een goed uitvoerbaar protocol uitgewerkt. "Regulier geproduceerde miniknollen kunnen nu, met slechts enkele aanvullende toetsen, geëxporteerd worden. Als laatste stap in het proces zal een delegatie van de Chinese Quarantaine Dienst binnenkort een audit uitvoeren bij de Nederlandse producenten van miniknollen voor China."

Of registreer je om te kunnen reageren.