Akkerbouw

Nieuws 4 reacties

EU oogst veel tarwe

Parijs – De EU gaat straks veel tarwe oogsten. Daar zijn veel analisten het over eens. Na de Europese Commissie, de International Grains Council en het USDA, heeft nu ook het Franse marktbureau Stratégie Grains de oogstprognose voor de EU verhoogd. Het marktbureau verwacht een oogst van 147,0 miljoen ton tarwe, waarvan 139,4 miljoen ton zachte tarwe. Het is de grootste tarweoogst in zes jaar in de EU. Het is nog onduidelijk in hoeverre de vele regen in het zuidoosten en oosten van Europa al zijn meegenomen in de prognoses.

Stratégie Grains is het zoveelste marktbureau dat de oogstverwachtingen voor de EU verhoogt. De Europese Commissie gaat in de laatste prognose uit van een tarweoogst van 146,2 miljoen ton. Vorig jaar oogstte de EU volgens de Commissie 143,4 miljoen ton. De International Grains Council verwacht een tarweoogst van 144,9 miljoen ton, tegenover 142,2 miljoen ton vorig jaar. Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) gaat uit van een Europese tarweoogst van 146,3 miljoen ton. Dat is 3 miljoen ton meer dan vorig jaar.

De positieve oogstverwachtingen drukken de tarweprijs. Op de termijnmarkt in Parijs zakte de notering voor het tarwecontract voor levering in november vorige week onder de €190 per ton. Dat is de laagste prijs in negen maanden.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Ben zelf nog niet zerker van die goede Europese tarwe -oogst. Wel dat de prijs aan het zakken is door deze berichten.

 • zon

  Positief bericht,kan mengvoer ook eens zakken.

 • Schaapje

  Die analisten weten zogenaamd alles beter dan de akkerbouwer die het zaait en oogst. Kunnen we gelijk even voor de komende jaren de prognose krijgen, dan kunnen we wat anders inzaaien zodat de opbrengst prijs ook leuk blijft.

 • joohoo

  Ik zie toch veel percelen die nu als GPS worden gehakseld door DON schimmels!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.