Akkerbouw

Nieuws

ERS: geen effect speculatie op tarweprijs

Washington – Speculanten hebben bijna geen invloed op de tarweprijs. Die wordt vooral bepaald door vraag en aanbod.

ERS, het economisch onderzoeksbureau van het Amerikaanse ministerie van landbouw, bekeek de prijsontwikkelingen van tarwe op de termijnmarkten in de Verenigde Staten in februari 2008, toen de tarweprijs piekte. Als er toen voldoende tarwe was geweest om aan de vraag te voldoen, was de prijs volgens de ERS-onderzoekers 40 tot 62 procent lager geweest. Zonder opbouw van tarwevoorraden was de prijs 11 tot 36 procent lager geweest. De ontwikkelingen in de internationale economie had een effect van 9 tot 12 procent, stelt de ERS. Het prijseffect door speculanten, de zogenoemde commodity index traders (CIT), was in februari 2008 minder dan 1 procent. Over de hele onderzoeksperiode van 2006 tot en met 2011 schat ERS de invloed van de CIT's op de tarweprijs kleiner dan 1 procent.

ERS concludeert dat de tarweprijs wordt gestuurd door vraag en aanbod en de economische ontwikkelingen en nauwelijks door speculatie. Daarom heeft het beperken van speculatie nauwelijks effect op de tarweprijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.