Akkerbouw

Nieuws 862 x bekeken

Ceres test transgeen suikerriet

Thousand Oaks – Ceres test in Zuid-Amerika genetisch gemodificeerde suikerriet in veldproeven. Het Amerikaanse veredelingsbedrijf hoopt de resultaten volgend jaar beschikbaar te hebben.

Er wordt nog nergens ter wereld op commerciële basis transgene suikerriet geteeld. Volgens Ceres biedt genetische modificatie voordelen, meldt het concern. Het transgene riet zou beter bestand zijn tegen droogte en meer suiker per hectare produceren. Dat verbetert het saldo voor de telers en voor de rietverwerkers. Ceres stelt dat proeven in kassen veelbelovend zijn verlopen. Daarop zijn onlangs veldproeven aangelegd. Het bedrijf vermeldt niet waar die liggen.

Volgens biotechnologiemanager Roger Pennell van Ceres kost het veredelen van suikerriet veel tijd. "Het riet heeft een lange levenscyclus. Traditionele veredelingstechnieken zijn lastig toe te passen bij suikerriet."

Ceres gaat eind volgend jaar de veldproeven evalueren samen met riettelers en rietverwerkers. Dan bepaalt het bedrijf of het verder ontwikkelen van transgeen riet rendabel is.

De wereld teelt 25 miljoen hectare suikerriet. Daarvan staat 11 miljoen in Zuid-Amerika.

Of registreer je om te kunnen reageren.