Akkerbouw

Nieuws 1041 x bekeken

‘Calamiteitenmaatregel herstelbemesting nu al toepassen’

Assen - DLV Plant Noordoost pleit ervoor dat de calamiteitenmaatregel herstelbemesting met terugwerkende kracht wordt ingevoerd. Ook LTO akkerbouw lobbyt daarvoor. De mogelijkheid tot herstelbemesting bij extreme neerslag is opgenomen als calamiteitenmaatregel in het vijfde actieprogramma Nitraatrichtlijn.

Vanaf half juli kunnen telers dit aanvragen op mijn.rvo.nl. Volgens DLV-adviseurs Harm de Boer en Roelof Naber is dit veel te laat. Door extreme regenval in mei zijn veel gewassen verzopen en is veel stikstof uitgespoeld. Diverse percelen zetmeelaardappelen zijn overgepoot. De hoeveelheid stikstof in de bodem is echter onvoldoende om deze nieuw gepote aardappelen uit te laten groeien tot een goede opbrengst. Een herstelbemesting is dus nodig, aldus de adviseurs.

Wanneer aan de voorwaarden zijn voldaan, mag tot 25 procent boven de N-gebruiksnorm aan extra stikstof uit kunstmest worden gestrooid. De voorwaarden voor herstelbemesting zijn dat het alleen voor bouwland geldt, dat er in één etmaal meer dan 50 millimeter of in twee opeenvolgende etmalen meer dan 60 millimeter regen valt en dat de financiële schade meer dan 25 procent zal zijn en minimaal €1.000 is. Een erkend taxateur moet een rapport opmaken van de opbrengstderving en hoeveelheid neerslag. Vóór bemesting moet het bedrijf zich melden bij RVO.nl.

Daar zit hem de crux. Een herstelbemesting na half juli is volgens DLV en LTO veel te laat. De gewassen snakken nu naar stikstof.

Of registreer je om te kunnen reageren.