Akkerbouw

Nieuws 677 x bekeken

Brussel: minder oliezaden in EU

Brussel – De Europese Commissie verwacht dat de EU dit jaar 30,4 miljoen ton oliehoudende zaden oogst.

Dat is iets minder dan de 31,2 miljoen ton die vorig jaar is geoogst. De productie van koolzaad neemt 271.000 ton toe naar 21,2 miljoen ton. De productie van zonnebloemenzaad zakt bijna 1 miljoen ton naar 8,1 miljoen ton. De EU oogst iets meer sojabonen (1,1 miljoen ton) en iets minder lijnzaad (119.000 ton).

De prognoses van de marktbureaus wijken daar niet veel vanaf. Gaat de Commissie uit van een oogst van 21,2 miljoen ton koolzaad; het Franse marktbureau Stratégie Grains houdt het op 21,8 miljoen ton. Agritel verwacht een oogst van maximaal 22 miljoen ton.

De Zweedse coöperatie Lantmannen verwacht echter een forse daling van de koolzaadoogst in de EU. Door het verbod op neonicotinoïden is volgens Lantmannen veel minder zomerkoolzaad ingezaaid.

Of registreer je om te kunnen reageren.