Akkerbouw

Nieuws

Bodemleven verwennen is beter voor portemonnee

Chrishall Grange - Het Britse onderzoeksinstituut Rothamsted Research is een vierjarig onderzoeksproject gestart naar bodemleven. Dat vertelde bodemonderzoeker Tom Sizmur vorige week op de Britse akkerbouwbeurs Cereals in Chrishall Grange, vlakbij Cambridge.

Aanleiding voor het onderzoek is het toenemend besef bij Britse akkerbouwers dat een gezond bodemleven van groot belang is. In de afgelopen decennia zijn veel Britse akkerbouwers overgestapt van dierlijke mest naar uitsluitend kunstmest, omdat daarmee beter te sturen was op gewasbehoefte. Echter, dierlijke mest bevat elementen die in kunstmest niet voorkomen, waardoor het aandeel bodemleven (wormen, bacteriën en schimmels) in de grond drastisch af nam, en daarmee ook het potentieel opbrengend vermogen van de grond.

Uit oud meerjarig onderzoek van Rothamsted na de eeuwwisseling bleek dat langdurig gebruik van dierlijke mest een rijker bodemleven en rullere grond gaf en dat zomergerst tot wel 1 ton per hectare meer opbracht ten opzichte van het gebruik van niet-dierlijke mest. De eerste verschillen werden al zichtbaar na twee jaar gebruik van diermest.

In het nieuwe onderzoek onderzoekt het instituut, naast het gebruik van dierlijke mest, ook de effecten van verhakseld stro, digestaat en compost en combinaties ervan. Mixen van stro met mest geeft meerwaarde, denkt de onderzoeker. Met dit onderzoek wil Rothamsted aantonen dat de baten van dierlijke mest, compost en stro verhakselen groter zijn dan de kosten. In 2016 worden de eerste resultaten van het onderzoek bekend.

Of registreer je om te kunnen reageren.