Akkerbouw

Nieuws 969 x bekeken

'Aardappelteeltspecialisten houden goede kansen in krimpende markt'

Bernburg - De aardappelteeltspecialisten houden ook in de krimpende markt goede kansen. Dat is de inschatting van Jan Paul van Hoven, voorzitter van de European Arable Farmers (EAF).

Van Hoven gaf die visie op de DLG-Feldtage in het Duitse Bernburg-Strenzfeld tijdens een toelichting op wat er allemaal te gebeuren staat op de beurs PotatoEurope 2014 die begin september in Hannover wordt gehouden.

Volgens Van Hoven zet zich de specialiseringstrend met grootschalige bedrijven in de aardappelteelt voort. "De tafelaardappelmarkt krimpt en daarom zal er intelligent moeten worden gewerkt in de hele waardeketen, waarbij met de behoefte van de consument voor het milieu nog sterker rekening moet worden gehouden", zo stelt hij verder vast. Met name ook pleit Van Hoven voor een offensief voor de kwaliteit van het product. "Alleen zo kan de teruglopende trend bij de afzet worden ingedamd."

Voor wat betreft de pootaardappelmarkt voorziet Van Hoven door stijgende transportkosten meer mogelijkheden voor productie voor lokale markten. Ook in dit segment moet meer aandacht voor kwaliteit komen.

PotatoEurope – op 3 en 4 september op landgoed Bockerode bij Hannover – wordt een groot topevenement voor de internationale aardappelsector. Op dit moment hebben zich al 170 exposanten uit 12 landen aangemeld. Dat is 10 procent meer dan bij de laatste in Duitsland gehouden PotatoEuropa in 2010. Uit Nederland komen 34 van de 70 buitenlandse standhouders. De organisatie in Duitsland is in handen van landbouwbevorderingsorganisatie Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft (DLG). Corr

Of registreer je om te kunnen reageren.