Akkerbouw

Nieuws 887 x bekeken

'Ziektedruk door gele roest blijft hoog'

Munnekezijl – De ziektedruk door gele roest blijft toenemen in wintertarwe. Dat constateert onderzoekstichting SPNA in de graanziektebarometer. SPNA bepaalt tijdens het groeiseizoen wekelijks de ziektedruk in wintertarwe op de proefboerderijen Ebelsheerd in Oost-Groningen en Kollumerwaard in Noordoost-Friesland. De waarnemingen worden gedaan in een gewas waarin geen ziektebestrijding heeft plaatsgevonden om de ziektedruk goed te kunnen vaststellen.

Volgens SPNA is aantasting door gele roest op beide proefbedrijven opnieuw sterk toegenomen. In de tarwerassen Asano en Lion is ook het vlagblad sterk aangetast. De ziektedruk door septoria blijft ook hoog.

De tarwe ontwikkelt zich snel, meldt SPNA. Door het mooie en warme weer van de afgelopen week beginnen de aren zichtbaar te worden. Tegelijk met het mooie weer is ook het graanhaantje weer actief en zitten er relatief veel luizen in het gewas.

Of registreer je om te kunnen reageren.