Akkerbouw

Nieuws 1426 x bekeken

Winterbietenteelt blijft vooralsnog illusie

Göttingen - Winterteelt met suikerbieten blijft vooralsnog een illusie. Dat is de conclusie na onderzoek van het Institut für Zuckerrübenforschung (IfZ) in het Duitse Göttingen. Het risico op uitwintering is nog steeds hoog, ondanks de pogingen die zijn gedaan om vorstresistente bieten te ontwikkelen.

De ontwikkeling van niet-uitlopende genotypes lijkt wel mogelijk, maar de eigenschap vorstbestendigheid blijkt heel moeilijk in te brengen te zijn. Het uitwinteringsrisico weegt daardoor niet op tegen het hogere opbrengstpotentieel, dat ongeveer bij 25 procent ligt.

In het onderzoek is aan de hand van veldproefteelt bekeken bij welke temperaturen onder nul schade optreedt en vervolgens zijn de uitkomsten vergeleken met de weersomstandigheden van de de afgelopen twintig jaar op veldlocaties bij Göttingen, Kiel, Regensburg en Keulen. Uitgaande daarvan is in Midden-Europa het uitwinteringsrisico 15 tot 35 procent. Alleen in West-Europese regio's als het Duitse Rijnland, waar de winters milder verlopen, is het risico kleiner, namelijk 5 tot 10 procent. Het onderzoek is uitgevoerd in het kader van een proefschrift.

Of registreer je om te kunnen reageren.