Akkerbouw

Nieuws

Vraag naar speltbrood stuwt saldo

Doetinchem - Het Nederlandse areaal van de oertarwe spelt zit in de lift. Spelt en speltbrood zijn vanwege gezondheidsclaims erg populair geworden.

De uit zes akkerbouwers bestaande coöperatie Kollenberger Spelt vergrootte het areaal in 2014 van 100 naar 150 hectare. "Een paar jaar geleden was het 30 à 40 hectare", vertelt Wijnand Vogels van de coöperatie. De prijsverdubbeling naar 60 à 70 cent per kilo ongepelde spelt maakt bij 6 tot 8 ton per hectare, maakt spelt tot een goed alternatief voor tarwe. "De teelt lijkt veel op die van wintertarwe, je moet alleen wel matig zijn met stikstof. Iets te veel en je gewas gaat plat. Als het rijp is, moet je direct kunnen dorsen om  je bakkwaliteit niet te verspelen."
Vogels schat het areaal spelt in Nederland op enkele honderden hectares. Officiële cijfers zijn er niet. "Ook in Duitsland, waarvandaan wel wordt geïmporteerd, is spelt klein."
Vogels verwacht dat het areaal voor oogst 2015 verder groeit. "Wij gaan in ieder geval wat uitbreiden. Grote vraag is nu of de vraag spelt een hype of die blijvend is. De prijs kan zomaar weer inklappen. Het is echt een klein gewas, je hebt er zomaar te veel van."

Of registreer je om te kunnen reageren.