AkkerbouwNieuws

Turkije moet veel tarwe kopen

Ankara – Turkije moet veel meer graan importeren dan in andere jaren. Het land wordt volgend seizoen 2014/’15 de zesde importeur van tarwe in de wereld. Turkije oogst dit jaar slechts 19,8 miljoen ton tarwe. Dat is 10,4 procent minder dan vorig jaar. De gerstoogst zakt 12,7 procent naar 6,9 miljoen ton, meldt het Turkse bureau voor de statistiek in de eerste oogstprognose van dit seizoen.

Vooral het centrale deel van Turkije heeft last van hitte en droogte. Daar wordt het meeste graan geteeld. Nachtvorst in begin april bracht het graan extra schade toe. Veel telers hebben graanpercelen omgeploegd omdat de opbrengsten niet eens de oogstkosten dekken.

Het Turkse graaninkoopbureau (TMO) schreef deze week tenders uit voor de aankoop van 190.000 ton maaltarwe en 100.000 ton voergerst. De Turkse overheid gaf TMO vorige maand de opdracht 4,2 miljoen ton graan te importeren. Daar hoeven geen importheffingen voor te worden betaald.

Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) schat dat Turkije volgend seizoen een record van 5,5 miljoen ton tarwe moet importeren. Dat is 31 procent meer dan dit seizoen.


Nieuwsbrief Graanmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de graanmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin