Akkerbouw

Nieuws 1716 x bekeken 1 reactie

Turkije moet veel tarwe kopen

Ankara – Turkije moet veel meer graan importeren dan in andere jaren. Het land wordt volgend seizoen 2014/'15 de zesde importeur van tarwe in de wereld. Turkije oogst dit jaar slechts 19,8 miljoen ton tarwe. Dat is 10,4 procent minder dan vorig jaar. De gerstoogst zakt 12,7 procent naar 6,9 miljoen ton, meldt het Turkse bureau voor de statistiek in de eerste oogstprognose van dit seizoen.

Vooral het centrale deel van Turkije heeft last van hitte en droogte. Daar wordt het meeste graan geteeld. Nachtvorst in begin april bracht het graan extra schade toe. Veel telers hebben graanpercelen omgeploegd omdat de opbrengsten niet eens de oogstkosten dekken.

Het Turkse graaninkoopbureau (TMO) schreef deze week tenders uit voor de aankoop van 190.000 ton maaltarwe en 100.000 ton voergerst. De Turkse overheid gaf TMO vorige maand de opdracht 4,2 miljoen ton graan te importeren. Daar hoeven geen importheffingen voor te worden betaald.

Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) schat dat Turkije volgend seizoen een record van 5,5 miljoen ton tarwe moet importeren. Dat is 31 procent meer dan dit seizoen.

Eén reactie

 • Kemalism Hababam

  Hoi Jan

  informatief artikel
  zag laatst dat Turkije best wel problemen heeft met landbouw zo zag ik een artikel dat Rusland weigert Turkse aardbeien

  http://forums.hababam.nl/archive/index.php/t-160044

  De Russische autoriteiten hebben 18 ton Turkse aardbeien afgewezen. De federale inspectiedienst voor dier- en plantengezondheid van Rusland (Rosselkhoznadzor) heeft tijdens een controle Californische trips (Frankliniella occidentalis Pergande) op de vruchten ontdekt. Alexey Alekseyenko

Of registreer je om te kunnen reageren.