Akkerbouw

Nieuws 16 reacties

'Tarweprijs kan naar 300 euro binnen vijf jaar'

Wageningen – De tarweprijs kan binnen vijf jaar boven de 300 euro per ton uitkomen. Dat komt omdat de wereld ieder jaar een recordoogst nodig heeft om het stijgende verbruik bij te benen.

"Er hoeft maar iets mis te gaan en er ontstaat paniek op de graanmarkt", zei voorzitter Jaap Haanstra van LTO-Akkerbouw in Wageningen op de graandag van het Comité van Graanhandelaren. "Het gaat de wereld echt niet lukken om ieder jaar een recordoogst binnen te halen. De laatste jaren stijgt het verbruik gemiddeld met 30 miljoen tot 40 miljoen ton graan per jaar."

Het verbruik stijgt door de toenemende welvaart in grote delen van de wereld, zegt Haanstra. "Vooral in Zuidoost-Azië groeien de economieën hard. Bovendien groeit de wereldbevolking en wordt steeds meer de nadruk gelegd op een economie die gebaseerd is op het gebruik van groene grondstoffen."

Uit cijfers van de International Grains Council blijkt dat de wereld aan het eind van volgend seizoen 333 miljoen ton graan op voorraad heeft. Dat is bijna het laagste niveau sinds 2007/2008. Haanstra: "Door de groeiende vraag gaan de graanprijzen wel meer schommelen. Maar de lage prijzen van vroeger zijn niet waarschijnlijk."

Toch kan de graanprijs ook zakken, zegt Haanstra. "De grootste bedreiging voor een hoge graanprijs is de hoge prijs zelf. Dan gaan akkerbouwers wereldwijd meer investeren in de teelt en ze gaan marginale gronden gebruiken voor de graanteelt. Dan stijgt de productie en dat drukt de graanprijzen. Bovendien kunnen in veel regio's in de wereld de hectareopbrengsten nog flink omhoog."

Laatste reacties

 • farmerbn

  Wat zegt hij nu eigelijk? De tarweprijs kan hoog zijn maar ook laag. Er kan schaarste komen maar ook overvloed. Dit weten we toch al lang en is dus voor ons geen nieuws.

 • p.molenaar

  Je moet toch wat zeggen.

 • gawestra1

  Het kan vriezen of dooien

 • aqwzsx12

  in de periode 2007-2009 had ik dat ook al voorspeld:' we gaan van 100 nr 250 en dan misschien terug nr 100' , en oeps 't was van dat, en niemand geloofde het en weet je, 't zal weer van dat worden de volgende keer , maar dan gaan we DOOR de 300 of wellicht 400, maar de kg appels zal ook 10 euro kosten...! Inflatie of hyper inflatie, dat wordt wat!

 • geert150

  hij had nu al 300 moeten zijn !!

 • koestal

  ze hadden over de vleesprijzen ook al zoiets voorspeld,maar de realiteit is weerbarstiger

 • ed12345

  Het laatste stukje is precies raak :Hoge prijzen brengen lage prijzen en omgekeerd; Koestal met vee is dat anders je kan moeilijker de productie snel opvoeren of verminderen,in zuid america rond de evenaar waar twee oogsten per jaar zijn gaat het al erg snel

 • Tiens

  Het had al 300 moeten zijn en de subsidies hadden al afgeschaft moeten zijn.

 • drikhend

  Door deze voorspelling is het dus al niet meer zo zeker . Want als er op ingespeeld zou worden neemt de productie alleen maar toe en de prijs zal zich eerder naar beneden dan naar boven bewegen .

 • ed12345

  Drikhend het zal altijd een jojo blijven als de prijzen zakken gaan de minder goede gronden uit productie en op andere plaatsen gaat men over op meer renderende gewassen met als gevolg krappere voorraad en hogere prijzen en we beginnen weer van voorafaan

 • AD AKKERMANS

  Vooruitlopend op die hogere prijs stijgen nu al de teeltkosten zodat je waarschijnlijk minder overhoud.

 • drikhend

  Beste AD AKKERMANS u heeft gelijk . Het begint met hogere olie prijzen. En belastingen denk aan afschaffen rode diesel . verder verbieden van gewasbeschermingsmiddelen die weer opgevolgd worden door nieuwe duurdere toegelaten middelen . kunstmestprijzen die gekoppeld zijn aan olieprijs en als de vraag groter wordt ook nog eens extra in prijs stijgen .En dan rijst nog eens de vraag kunnen wij op lange termijn bij de bestaande mestwet de opbrengsten blijven houden in tonnen per hectare . En dan is de volgende stap kan en wil de vee en dan vooral de varkens en pluimveehouderij met deze dure grondstoffen nog wel voor een kostprijs voer inkopen zodat er nog een inkomen te halen valt . Dan zullen eieren en vlees ook flink meer op moeten brengen . Zo niet is zo gebeurt met deze bedrijven en is er geen grondstof meer nodig . Dus prijzen zakken dan vanzelf . Dan zal alles over de hele voedsel keten duurder worden of er zullen bedrijven uitvallen . En dan is er geen weg meer terug . Maar de vraag naar tarwe zal dan ook instorten .

 • denker123

  Het maken van biobrandstof uit tarwe lijkt stil te vallen waardoor er minder tarwe nodig is dan gedacht,wat de prijs zal drukken.Ook in de V.S. is er geen uitbreiding meer van de ethanol produktie uit tarwe en mais,er is veel protest omdat nu al i5% van de bevolking het voedsel niet meer kan betalen en aangewezen zijn op voedselbonnen.In Brazilie zijn er dit jaar al 6 ethanolfabrieken failliet die ethanol maakten uit suikerriet.zodat er meer plaats komt voor voedselgewassen.

 • agro1

  denker, leisteen olie en leisteen gas, de shale-boom zogezegd, is de dood voor de ethanol. maar deze wal zal het schip echt wel keren, om de paar km een gat boeren en volpompen met ongetwijfeld zeeeer gevaarlijke chemische troep, die geheim van samenstelling moet zijn, zgn uit concurrentie-overwegingen, ammehoela. die zoutkoepellekkage is slechts de zoete vooraankondiging van een heleboel echte leut!!!! ciolos boppe!!!!

 • agro1

  xq6, een gat boeren moet echt een gat BOREN zijn. hoewel het eerste ook echt wel kan. ciolos boppe!!!!

 • koestal

  Dat kan de Oekraine er weer boven op helpen,ze moeten het gas uit Rusland ook duur betalen ,met duur graan hebben ze daar dan weer geld voor

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.