AkkerbouwNieuws

‘Tarweprijs kan naar 300 euro binnen vijf jaar’

Wageningen – De tarweprijs kan binnen vijf jaar boven de 300 euro per ton uitkomen. Dat komt omdat de wereld ieder jaar een recordoogst nodig heeft om het stijgende verbruik bij te benen.

“Er hoeft maar iets mis te gaan en er ontstaat paniek op de graanmarkt”, zei voorzitter Jaap Haanstra van LTO-Akkerbouw in Wageningen op de graandag van het Comité van Graanhandelaren. “Het gaat de wereld echt niet lukken om ieder jaar een recordoogst binnen te halen. De laatste jaren stijgt het verbruik gemiddeld met 30 miljoen tot 40 miljoen ton graan per jaar.”

Het verbruik stijgt door de toenemende welvaart in grote delen van de wereld, zegt Haanstra. “Vooral in Zuidoost-Azië groeien de economieën hard. Bovendien groeit de wereldbevolking en wordt steeds meer de nadruk gelegd op een economie die gebaseerd is op het gebruik van groene grondstoffen.”

Uit cijfers van de International Grains Council blijkt dat de wereld aan het eind van volgend seizoen 333 miljoen ton graan op voorraad heeft. Dat is bijna het laagste niveau sinds 2007/2008. Haanstra: “Door de groeiende vraag gaan de graanprijzen wel meer schommelen. Maar de lage prijzen van vroeger zijn niet waarschijnlijk.”

Toch kan de graanprijs ook zakken, zegt Haanstra. “De grootste bedreiging voor een hoge graanprijs is de hoge prijs zelf. Dan gaan akkerbouwers wereldwijd meer investeren in de teelt en ze gaan marginale gronden gebruiken voor de graanteelt. Dan stijgt de productie en dat drukt de graanprijzen. Bovendien kunnen in veel regio’s in de wereld de hectareopbrengsten nog flink omhoog.”


Nieuwsbrief Graanmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de graanmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin