Akkerbouw

Nieuws 1261 x bekeken 1 reactie

Praktijkproef bevestigt snelle groei cichorei door fosfaat

Goes – Een praktijktoets met de fosfaatmeststof Quickstart bevestigt de eerdere bevindingen in de kas: het zorgt voor een snellere begingroei. Dat meldt CZAV, dat samen met cichoreiverwerker Sensus het teeltrendement wil verbeteren. Het versnellen van de begingroei in het vroege voorjaar moet hierin een relevante bijdrage leveren.

Vorig jaar is begonnen met een onderzoek onder geconditioneerde omstandigheden bij bieteninstituut IRS. In de klimaatkamers werd duidelijk dat toepassing van Quickstart in de rij cichorei een ruime voorsprong gaf onder koude bodemomstandigheden.

Quickstart meststoffen zijn speciaal ontwikkeld voor de kiemvoeding van fijnzadige gewassen zoals cichorei. Deze hebben weinig voedsel bij zich en moeten relatief kort na kieming al grote hoeveelheden mineralen uit de grond halen om te kunnen groeien. Direct vanaf kieming zorgt fosfaat voor wortelgroei.

Dit seizoen is Quickstart door een aantal loonwerkers in de praktijk toegepast. "De waarnemingen zijn in overeenstemming met de kassenproef en met het oog duidelijk waarneembaar. Op de rij af is te zien waar Quickstart is toegepast en waar niet", is de waarneming van CZAV.

Later dit seizoen wordt duidelijk of de vervroegde beginontwikkeling ook resulteert in een hogere opbrengst.

Eén reactie

  • farmerbn

    Bij mais doen we al jaren rijenbemesting en waarom zou het niet werken bij bieten of cichorei. Wel raar dat veehouders geen kunstmest meer in de rij mogen gebruiken en dat akkerbouwers er mee gaan beginnen. Geven de kunstmestproducenten opdracht voor deze proeven want die zien anders hun kunstmestafzet dalen. Als die kunstmestproducenten betalen voor die proeven dan weet ik het antwoord al.

Of registreer je om te kunnen reageren.