Akkerbouw

Nieuws 577 x bekeken

Pootgoedexport blijft op record

Den Haag – Ondanks een vroeg seizoen is er in april ook nog relatief veel pootgoed geëxporteerd. In totaal ging vorige maand 86.823 ton pootgoed over de grens. Daarmee blijft de pootgoedexport op recordniveau, zo valt op te maken uit cijfers van de Pootaardappel Contact Commissie (PCC).

De totale uitvoer van Nederlands pootgoed komt per 30 april op 775.969 ton. Daarmee is de uitvoer groter dan eerder dit seizoen werd voorspeld. Rond de jaarwisseling werd uitgegaan van een uitvoer rond de 750.000 ton. Het areaal was afgelopen seizoen weliswaar iets groter maar de hectare-opbrengsten in de potermaten kleiner.

De afzet binnen Europa is tot en met april gestegen naar ruim 472.000 ton. Duitsland is dit jaar de grootste afnemer met iets minder dan 90.000 ton. De Duitsers hebben daarmee ruim 10 procent meer pootgoed gekocht in Nederland dan een jaar geleden. Ook België, Italië, Polen en Spanje hebben aanzienlijk meer pootgoed afgenomen. In de groep Europese landen buiten de EU valt vooral de grotere afzet naar Turkije op.

Of registreer je om te kunnen reageren.