Akkerbouw

Nieuws

Ontwikkeling suikerbieten iets vertraagd

Dinteloord – De ontwikkeling van suikerbieten is wat vertraagd door het koelere en nattere weer in mei. Desalniettemin loopt het gewas nog altijd duidelijk voor op het langjarig gemiddelde door de warme en droge maand april. Dat meldt Suiker Unie.

De neerslag in de laatste week heeft op plekken tot wateroverlast tot gevolg. Bij de bietenverwerker kwamen bijvoorbeeld vanuit West-Brabant meldingen binnen van bietenpercelen die blank staan. Door de zachte winter is de structuur op de kleigronden matig en door de verdichte ondergrond kan het water maar moeilijk wegzakken. "Opvallend is dat er ook percelen zijn waar de hevige neerslag weinig problemen geeft. Zorgvuldig omgaan met de bodem loont."

Het andere probleem door de zachte winter is aardappelopslag. "Vanuit vrijwel alle gebieden ontvangen we steeds meer meldingen van aardappelopslag in bieten", merkt Suiker Unie op. "Volgens Unitip is het percentage bietenpercelen met aardappelen als voorvrucht de afgelopen twee jaar gemiddeld 28 procent."

Waar de MH-bespuiting vorig jaar goed is uitgevoerd, komt volgens de bietenverwerker duidelijk minder opslag voor en volstaat handwerk.

Of registreer je om te kunnen reageren.