Akkerbouw

Nieuws

Onkruidbestrijding uitdaging in uienteelt

Emmeloord/Westmaas – De onkruidbestrijding in uien wordt belemmerd door de hoge onkruiddruk enerzijds en een verzwakt gewas anderzijds. De ontwikkeling van uien loopt voor op het gemiddelde, maar het gewas heeft het niet makkelijk gehad. In het Zuidwesten speelt tweewassigheid en in het Noorden hebben heftige buien soms roet in het eten gegooid.

"Het begin van het seizoen was heel mooi, maar de neerslag die volgde was redelijk funest", zegt Jaap Jonker van uienzaadbedrijf De Groot en Slot. "Telers konden een poosje het land niet op, waardoor de onkruiddruk snel toeneemt. In het Zuidwesten is perfect regen gevallen, maar daar speelt tweewassigheid een rol doordat de grond niet mooi lag. Er moet dus soms zwaar worden gespoten, terwijl het gewas dat niet aankan. Misschien is het beter om het te verdelen over twee bespuitingen."

DLV Plant: "De gewasstand verschilt sterk van perceel tot perceel. Vooral nakomers hebben het moeilijk. Hier moet worden gekozen tussen het sparen van de nakomers of een geslaagde onkruidbestrijding. Hierbij moet goed worden gekeken naar het gewas en de hoeveelheid en soort onkruid."

Of registreer je om te kunnen reageren.