Akkerbouw

Nieuws 2358 x bekeken 1 reactielaatste update:6 mei 2014

Onderzoek naar fraude met Opperdoezer Rondes

Hoogkarspel – Handelsbedrijf Wagenaar heeft bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) melding gemaakt van illegale Opperdoezer Rondes.

"We zijn getipt door een teler, die had het gezien", legt directeur Gerard Breed uit. Door de fraude wordt prijsdaling en reputatieschade gevreesd.

Het aardappelras Opperdoezer Ronde heeft een BOB-status; Beschermde Oorsprong Benaming. Alleen aardappelen die in een straal van 1 kilometer om de kerk van Opperdoes worden geteeld, mogen Opperdoezer Ronde heten. De aardappel heeft een dunne schil, veel ogen en een gelige vleeskleur. Het enige bedrijf dat de aardappelen verhandelt is Wagenaar in Hoogkarspel.

"Als iemand anders dus aardappelen verkoopt als zijnde Opperdoezer Rondes, dan valt dat direct op", zegt Breed. "Een kenner herkent de Opperdoezer Ronde altijd. De fraude-aardappelen zitten heel stug in de huid, dat moet een bewaaraardappel zijn." Om hoeveel aardappelen het gaat, weet Breed niet. Vermoedelijk komen ze uit Spanje. "Als dit op de markt komt, krijgt de consument een verkeerd beeld bij het streekproduct. Maar de prijzen van Opperdoezer Rondes zijn hoog, vooral aan het begin van het seizoen. Ze kunnen tientallen euro's per kilo opbrengen."

De NVWA onderzoekt de fraude, zegt Breed. "Ik neem aan dat het product van de markt wordt gehaald."

Eén reactie

  • robjaq

    Tientallen euro's per kilo ...... dat lijkt mij een vergissing!

Of registreer je om te kunnen reageren.