Akkerbouw

Nieuws 889 x bekeken

Oekraïne zet druk op graanmarkt

London - Analisten voorspellen een sterke daling van de productie van tarwe, mais en gerst als gevolg van de crisissituatie in Oekraïne. Volgens Emile Mehmet van agrarisch marktonderzoeker Public Ledger zal de productie dit jaar niet boven het niveau van afgelopen jaar uitkomen.

Mehmet verwacht dit jaar dat de een graanproductie zal uitkomen ongeveer op 37 miljoen ton. Dat komt overeen met de productie van afgelopen jaar, toen door erge droogte de productie veel lager uit kwam dan verwacht mocht worden. Daarmee is Oekraïne nog ver verwijderd van de productie van 100 miljoen ton, die volgens deskundigen mogelijk zou moeten zijn rond 2025. De helft daarvan zou voor de export zijn. De huidige politieke, economische en infrastructurele problemen blokkeren deze groei en leveren veel onzekerheid op voor investeerders en plaatselijke boeren. Die onzekerheid voor investeerders zal volgens Mehmet betekenen dat de financiële ruimte om de agribusiness in Oekraïne verder te ontwikkelen volledig tot stilstand komt.

Volgens Emile Mehmet vormen de hoge gasprijzen die Rusland van Oekraïne vraagt ook een groot probleem voor de productiekosten. Als gevolg van de instabiliteit in het land stijgen ook de andere energiekosten meer dan gemiddeld. Daarnaast is vanwege de ongeregeldheden in het land de infrastructuur zwaar aangetast, waardoor er grote logistieke problemen zijn. Door de annexatie van het Oekraïense schiereiland De Krim door Rusland vallen ook verschillen havens weg als exportmogelijkheid.
Emile Mehmet verwachting dat – tenzij de rust terugkeert na de presidentsverkiezingen in Oekraïne – de investeringen volledig zullen wegvallen en dat het land te maken zal krijgen met hogere productiekosten.
Een klein positief punt is volgens Mehmet dat door de waardevermindering van de Oekraïense valuta het voor partijen die graan importeren de transacties goedkoper worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.