Akkerbouw

Nieuws 1508 x bekeken 1 reactie

Oekraïne zaait minder gewassen

Kiev – De inzaai van zomergraan verloopt erg traag in Oekraïne. Dat komt omdat akkerbouwers de dieselolie te duur vinden. Volgens de Ukrainian Agribusiness Club (UAC) is de brandstofprijs sinds begin dit jaar met 40 tot 50 procent gestegen als gevolg van de waardedaling van de nationale munt en de crisis die het land teistert. Gewasbeschermingsmiddelen zijn ruim 30 procent duurder geworden. UAC verwacht daardoor een krimp van zeker 10 procent van het areaal. De akkerbouwers hebben tot nu toe 7,2 miljoen hectare voorjaarsgewassen ingezaaid. Daarmee liggen ze 500.000 hectare achter op vorig jaar rond half mei, blijkt uit cijfers van de overheid.

Volgens marktanalist Igor Ostapchuk van de UAC speelt het droge weer een kleine rol in de areaalkrimp, zegt hij in een interview met de nieuwssite Agrimoney. "De politieke en economische situatie speelt een veel grotere rol. De akkerbouwers hebben niet alleen te maken met hogere kosten, ze kunnen ook moeilijker geld lenen voor de teelten."

Het ministerie van landbouw verwacht een areaal van 8,3 miljoen hectare zomergewassen. De UAC vindt die schatting veel te hoog en komt niet verder dan maximaal 7,9 miljoen hectare.

In Rusland loopt de inzaai wel goed. Het mega landbouwbedrijf Black Earth Farming verwacht dat het areaal akkerbouwgewassen minimaal gelijk zal zijn aan vorig jaar. Bovendien is weinig graan uitgewinterd. Black Earth Farming verwacht een Russisch graanareaal van 53,3 miljoen hectare. Bij een gemiddeld groeiseizoen leidt dat tot een oogst van minimaal 92 miljoen tot 95 miljoen ton graan. Dan is volgend seizoen 23 miljoen tot 25 miljoen ton graan beschikbaar voor export. Dat is vergelijkbaar met dit seizoen.

Black Earth Farming draait financieel slecht. Vorig jaar leed het een verlies van $44,7 miljoen (€33 miljoen). In het eerste kwartaal van dit jaar is het verlies verder toegenomen. Daarom wil het concern de komende jaren 185.000 hectare grond verkopen. Vorige maand werden al 27.754 hectare land en opslagfaciliteiten verkocht aan Avangard Agro. Dit bedrijf heeft nu ruim 300.000 hectare land in gebruik. Avangard Agro is nu groter dan Black Earth Farming, dat nog ruim 226.000 hectare land in eigendom heeft.

Eén reactie

  • ed12345

    En hoe draaid Avangard Agro en wie is de eigenlijke eigenaar?Hoe gaat het met die rus die over 1 miljoen Ha'tjes in cultuur heeft of had?

Of registreer je om te kunnen reageren.