Akkerbouw

Nieuws

Landbouw neemt steeds meer gecertificeerde compost af

Wageningen - De vraag naar Keurcompost in de landbouw neem toe. Dat meldt de Branche Vereniging Organische Reststoffen (BVOR) in het jaarverslag.

Het marktaandeel van Keurcompost gecertificeerde groencompost steeg van 227.000 ton in 2012 naar 251.000 ton in 2013, een stijging van 10 procent. Ten opzichte van 2011 (116.000 ton) is dit zelfs een stijging van 54 procent. De verwachting is dat deze trend zich in 2014 zal doorzetten. De vraag naar Keurcompost groeit en het aantal Keurcompost-gecertificeerde BVOR-bedrijven blijft stijgen. Van de meer dan 250.000 ton Keurcompost uit groenafval is bijna 60 procent afgezet naar de landbouw, in 2012 ging nog maar 30 procent van de productie naar de landbouw. Inmiddels is volgens de BVOR de vraag naar Keurcompost structureel hoger dan het aanbod. De landbouw onderkent de voordelen van Keurcompost steeds beter. De akkerbouw heeft behoefte aan organische stof om de bodemvruchtbaarheid op peil te houden.

Keurcompost gaat verder dan de wettelijke eisen voor compost en komt tegemoet aan wensen uit de markt, bijvoorbeeld op het gebied van verontreinigingen zoals steen, glas en plastic. De Keurcompost-normen zijn hiervoor tot een factor 10 strenger dan de wettelijke eisen. Daarnaast gelden voor producenten van Keurcompost eisen aan de procescontrole, de bedrijfsvoering en het kwaliteitsmanagement. Naast waardering uit de landbouwkundige praktijk krijgt Keurcompost steeds meer een wettelijk geformaliseerde status. Zo zijn akkerbouwbedrijven die werken onder het voedselveiligheidscertificaat verplicht om gecertificeerde Keurcompost te gebruiken. Daarnaast is vastgelegd dat bij Skal gecertificeerde biologische bedrijven Keurcompost uit groenafval mag worden aangemerkt als A-meststof.

Of registreer je om te kunnen reageren.