Akkerbouw

Nieuws 608 x bekeken 2 reacties

LLTB kritisch over kwaliteit pootgoed

Roermond – Het bestuur van de vakgroep akkerbouw van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) is kritisch over de kwaliteit van het pootgoed. Volgens de vakgroep blijven steeds vaker de mindere partijen in Nederland en gaan de betere partijen voor export weg.

Ursula Elskamp, secretaris van de vakgroep, legt uit: "Onze bestuursleden zijn allemaal aardappeltelers, sommigen ook in het buitenland, en zij hebben hier zicht op. De eerste partij die wordt ontvangen is perfect en bij de volgende partijen zijn er mankementen. Dit is al jaren een probleem en het wordt steeds erger."

Upt Hiddema, voorzitter van de werkgroep pootaardappelen van LTO, is verbaasd over de uitlating. "Ik kan me hierin absoluut niet vinden. We doen erg ons best om alles goed te doen. Aangezien de aardappelen voor de binnenlandse afzet lang worden bewaard, is het ook niet aannemelijk dat de kwaliteit minder is. Slechte kwaliteit ga je niet lang bewaren. Natuurlijk gaat er weleens wat mis, want een aardappel is een natuurproduct, maar dit seizoen was de kwaliteit juist goed en waren er weinig klachten."

Elskamp geeft aan dat aardappeltelers zelf ook kritisch moeten zijn op wat ze ontvangen. "Alles wat binnenkomt moet je goed beoordelen."

Klachten over de kwaliteit van een partij pootgoed kunnen binnen 24 uur na levering kenbaar worden gemaakt aan de verkoper. Maar ook na het poten zijn er nog mogelijkheden, benadrukt Elskamp. "De verkoper is tot en met 31 mei van het jaar waarin de geleverde aardappelen worden gepoot aansprakelijk voor verborgen gebreken, maar ook daarna bij grove schuld, opzet of nalatigheid. Dus ook na het poten is het belang om partijen kritisch te volgen."

Laatste reacties

  • Mels

    ik heb hier al eerder gezegd: Als het je niet aanstaat ga het dan lekker zelf telen,kijken wat voor rotzooi men dan in de grond moet stoppen. Dit is zo een vreselijke steek onder de gordel voor de pootgoedtelers,misschien is het wel beter om dit soort notoire mopperaars niet meer te beleveren en ook wat hun nodig hebben lekker te exporteren,scheelt een hoop gemopper.....

  • j.t.832

    Dus de pootgoedteler is heilig mels? Als ik soms zie wat onder de noemer pootgoed aflgeleverd wordt springen de tranen in je ogen,waarmee ik zeker niet al het nederlands pootgoed over een kam wil scheren, en dan mag je dus niets zeggen?? Ik zou toch even oppassen hoe je op klachten reageert want jou reactie slaat nergens op. En denk eraan dat er meer pootgoed in Europa is dan nederlands, uit Frankrijk komt de laatste jaren ook knap produkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.