Akkerbouw

Nieuws 3 reacties

'Kostprijs suiker in EU hoger dan in Brazilië'

Breda – Het verschil in kostprijs tussen de Nederlandse en de Braziliaanse suikersector ligt tussen 20 en 25 procent. Bij suikerproducenten in andere Europese landen is dat meer dan 30 procent.

Dat zegt Jos van Campen, voorzitter van de raad van beheer van coöperatie Cosun, in een interview met Boerderij. "De Europese kostprijs kan verder dalen door fabrieken efficiënter te laten draaien. Suiker Unie heeft diksaptanks gebouwd, zodat we ook na de bietencampagne suiker kunnen blijven produceren. Het energieverbruik bij Suiker Unie is in twintig jaar bijna gehalveerd. De teelt draagt ook bij aan een efficiënte sector door de suikerproductie per hectare te verhogen."

Op 30 september 2017 vervalt de suikerquotering. Van Campen verwacht dat inefficiënte suikerproducenten verdwijnen. "Die vind je vooral in Italië, Griekenland en Zuidoost-Europa. Maar de grootste consolidatieslag hebben we gehad na de hervorming van het suikerbeleid in 2005."

Van Campen denkt niet dat bedrijven gaan starten met de suikerproductie, als de quotering vervalt. "De gemiddelde fabriek in Europa verwerkt 10.000 ton bieten per dag. Zo'n fabriek vergt een investering van €500 miljoen. Dat heb je niet zo maar terug verdiend."

Het effect van het afschaffen van de marktordening op de suikersector is moeilijk in te schatten, zegt Van Campen. "Dat hangt vooral af van de suikerprijs. Bij een hoge suikerprijs verloopt de overgang naar een situatie zonder marktordening soepel. Bij een lage suikerprijs is dat lastiger."

Laatste reacties

  • joannes

    Dat betekend dus dat wanneer die onrendabele Suikerfabrieken eruit geconcurreerd worden de aldaar gecultiveerde suikerbietenproductie óók gaat vervallen, omdat bieten transport over langere afstanden kostprijs verhogend werkt en daarmee de concurrentie positie verder uitholt. Wanneer eea in effect, zou het areaal in NL en de prijzen kunnen stijgen, Of.....gaan we dan die goedkopere Braziliaanse suiker importeren met gevolgen voor de EU productie en natuurlijk opbrengsten?

  • pinkeltje

    Je zou verwachten dat onrendabele fabrieken 'afvallen' en dat er mogelijk gebieden zijn waar de teelt gaat verdwijnen. De een zijn dood is de ander zijn brood. Maar wanneer Braziliaanse suiker tegen een lagere kostprijs wordt geproduceerd betekent dat nog niet meteen dat ze hun suiker dan ook onder de marktprijs gaan exporteren. Hoe laag je kostprijs ook is, je wilt er toch voor krijgen wat je er in de markt voor kunt krijgen. Behalve als je boer bent. Dan ben je zo slim om wanneer je de kostprijs omlaag weet te krijgen je ook bereid bent om voor minder te verkopen. Zoals loonwerkers ook graag bereid zijn om hun tarief naar beneden te draaien als ze een machine rendabeler in kunnen zetten. Stel je toch voor dat je wat zou gaan verdienen! Maar niks mooier blijkbaar dan een formule waarmee je nog meer kunt produceren tegen per saldo hetzelfde inkomen. Dan kun je lekker overal vertellen dat je zo hard werkt en dat anderen maar een beetje zitten te profiteren.

  • pinkeltje

    Je zou verwachten dat onrendabele fabrieken 'afvallen' en dat er mogelijk gebieden zijn waar de teelt gaat verdwijnen. De een zijn dood is de ander zijn brood. Maar wanneer Braziliaanse suiker tegen een lagere kostprijs wordt geproduceerd betekent dat nog niet meteen dat ze hun suiker dan ook onder de marktprijs gaan exporteren. Hoe laag je kostprijs ook is, je wilt er toch voor krijgen wat je er in de markt voor kunt krijgen. Behalve als je boer bent. Dan ben je zo slim om wanneer je de kostprijs omlaag weet te krijgen je ook bereid bent om voor minder te verkopen. Zoals loonwerkers ook graag bereid zijn om hun tarief naar beneden te draaien als ze een machine rendabeler in kunnen zetten. Stel je toch voor dat je wat zou gaan verdienen! Maar niks mooier blijkbaar dan een formule waarmee je nog meer kunt produceren tegen per saldo hetzelfde inkomen. Dan kun je lekker overal vertellen dat je zo hard werkt en dat anderen maar een beetje zitten te profiteren.

Of registreer je om te kunnen reageren.