Akkerbouw

Nieuws 1015 x bekeken 6 reacties

'Graanteelt bepaalt volksaard'

Washington – De graanteelt heeft een grote invloed op de volksaard. Tarwe telen leidt tot een individuele instelling en de teelt van rijst maakt mensen collectiever.

Dat schrijft de Amerikaanse psycholoog Thomas Talhelm in het tijdschrift Science, meldt het Vlaamse Informatiecentrum voor Land- en Tuinbouw (Vilt).

Westerlingen zijn doorgaans individueler en analytischer ingesteld dan oosterlingen, die collectiever en holistischer denken. Het verschil heeft volgens Talhelm te maken met de graanteelt. Rijst verbouwen is een arbeidsintensief proces dat samenwerking van het hele dorp vereist. Tarwetelers kunnen het werk grotendeels alleen aan.

Talhelm vroeg rijsttelers en tarwetelers om zichzelf en hun vrienden te tekenen. Op de tekening van de rijsteler zijn alle figuurtjes ongeveer even groot. Een tarweteler tekent zichzelf groter dan zijn vrienden. Talhelm denkt dat het komt omdat mensen in streken met rijstteelt elkaar nodig hebben. Er is een gemeenschappelijk irrigatie- en landbeleid nodig en dijken en kanalen moeten collectief worden aangelegd en onderhouden. Die onderlinge afhankelijkheid deed in de loop van duizenden jaren een collectieve psychologie ontstaan, denkt Talhelm. Tarwetelers kunnen het werk grotendeels alleen aan, wat hen individualistischer zou hebben gemaakt. Dat cultuurverschil merk je volgens Talhelm zelfs ten noorden (tarweteelt) en ten zuiden (rijstteelt) van de Jangtse-rivier in China.

Meestal wordt het verschil in volksaard tussen oost en west verklaard door de industrialisatie en modernisering, die samenlevingen individualistischer maakt naarmate burgers welgestelder worden en een betere opleiding krijgen. Maar Japan, Hongkong en Zuid-Korea zijn nog steeds in hoge mate collectivistische samenlevingen, ondanks een bruto binnenlands product dat hoger ligt per hoofd van de bevolking dan in de EU, redeneert Talhelm.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Je kunt ook stellen dat rijsttelers beter kunnen tekenen of tarwetelers zijn groter dan rijsttelers. Of tarwetelers zitten vaker op een trekker en zien hun vrienden die op de grond staan van bovenaf.

 • pinkeltje

  Zou zomaar kunnen, maar maakt het ook wat uit of dit wel of niet waar is? Rijsttelers zullen niet massaal over gaan op graanteelt en de graantelers niet op rijstteelt. Maar ja, je moet natuurlijk ook wat te onderzoeken hebben.

 • ikkethuis

  De meeste rijsttelers hebben spleetogen, is hier ook geen onderzoek aan te wijten hoe dit komt. Houd weer een paar mensen bezig.

 • Mozes

  Het doet mij denken aan het 'vleeshufters' onderzoek. De mensen die dit onderzoek hebben gedaan waren dat misschien ook sociaal psychologen?

 • agro1

  en ons poldertmodel dan? geen rijst te bekennen en TOCH samenwerking betreffende water etc, maar ja, ned is van minder betekenis dan de N of de Z zijde van de Jangtse. mooi op ons plek gezet. ciolos boppe!!!

 • aqwzsx12

  is toch normaal dat rijsttelers kleiner ' lijken'. ze staan immers met hun voeten in 20 cm water...

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.