Akkerbouw

Nieuws

Emsland start aardappelzetmeelfabriek op

Emlichhem – Emsland Stärke start de aardappelzetmeelfabriek in Wietzendorf in Noord-Duitsland opnieuw op, op verzoek van handelaren en aardappeltelers. Er is een overschot van aardappelen met een smetje.

Het aanbod van aardappelen is groter dan de vraag. De prijs voor fritesaardappelen zakt. Fritesfabrieken kunnen gemakkelijk aan kwalitatief goede aardappelen komen. Partijen van mindere kwaliteit gaan weg voor de vlokkenproductie. Het aanbod mindere partijen met kiem en drukplekken stijgt. Veel ruimte om dat extra aanbod tot vlokken te verwerken is er niet, omdat alle fabrieken die aardappelen verwerken tot vlokken en granulaten hun grondstofvoorziening hebben vastgelegd in contracten. Die fabrieken draaien daardoor op volle capaciteit. Telers met vrije aardappelen van mindere kwaliteit kunnen deze daardoor nergens kwijt.

Vandaar het verzoek aan Emsland om tijdelijk een extra afzetkanaal te creëren. Emsland betaalt voor de aardappelen de zetmeelprijs zonder toeslagen. Bij een zetmeelgehalte van 19 procent (owg 470 gram) is dat €58,32 per ton franco fabriek.

Avebe startte in maart de zetmeelfabriek in Dallmin in Oost-Duitsland op, ook op verzoek van telers. De fabriek heeft twee weken gedraaid. Avebe en Emsland Group willen de zetmeelfabrieken in Nederland en in het Duitse Emlichheim niet opnieuw opstarten vanwege de grote verwerkingscapaciteit. De fabrieken in Wietzendorf en Dallmin hebben een kleinere capaciteit en zijn daardoor eenvoudiger voor een korte periode op te starten.

Of registreer je om te kunnen reageren.