Akkerbouw

Nieuws

Eerste phytophthora gemeld

Apeldoorn – De eerste meldingen van de aardappelziekte phytophthora zijn gedaan. In volkstuintjes in Odoorn en Nederweert is phytophthora geconstateerd, meldt Agrifirm Plant.

Dat is vroeg; vorig jaar werd de begin juni de eerste phytophthora gemeld.

Het risico op phytophthora was groot door de vele regen die plaatselijk in korte tijd is gevallen en de aardappelopslag die in de grond is blijven zitten door de zachte winter. Sporen in de grond kunnen in natte omstandigheden snel bij de plant terechtkomen.

De vondsten verbazen Harm Germs van adviesbureau Dacom dan ook niet. "We gaan ervan uit dat op akkerbouwpercelen de komende week ook aantastingen worden gevonden. Er viel de laatste tijd veel neerslag, de luchtvochtigheid was hoog en de temperatuur gunstig voor phytophthora. Nu het is opgedroogd, worden de gevolgen zichtbaar."

Agrifirm Plant ziet dat op vrijwel alle percelen waar vorig seizoen aardappelen stonden nu opslag staat. "De uitgangssituatie voor phytophthora is slecht. Ook in zomer- en wintergraan, waar opslag niet opvalt en waarin de bladnatperiodes veel langer zijn dan in het open veld, is aardappelopslag te vinden. Wij adviseren om opslag tijdig te verwijderen of te bestrijden en alle aanwezige afvalhopen af te dekken."

Of registreer je om te kunnen reageren.