Akkerbouw

Nieuws

Droogte in Zuidwesten leidt tot verstuivingen

Westmaas – De droge omstandigheden leiden tot verstuivingen in de Zuidwestelijke teeltgebieden, maar het einde lijkt in zicht met de actuele neerslagkansen.

Het neerslagtekort in grote delen van het Zuiden en Westen is tot donderdag 30 tot 90 millimeter, zo blijkt uit gegevens van het weerinstituut KNMI. Verschillende gewassen leiden onder stuifschade, ziet Luc Remijn van DLV Plant. "Suikerbieten-, uien- en cichoreipercelen zijn gezandstraald. Vooral in de cichorei is dat een groot probleem."

Maar vragen om neerslag doet Remijn niet. "We zitten niet te wachten op veel regen tegelijk. Laat die heftige buien van een millimeter of 30 maar overwaaien, want dat verpest de bodemstructuur. Vier dagen met 10 millimeter, dat zou een zegen zijn."

Beregenen kan op veel plaatsen niet in Zeeland. Remijn vindt het vreemd dat stuiven in het Zuidwesten niet mag worden voorkomen met drijfmest. "Waarom in de Veenkoloniën wel en hier niet? Het is een stuk eerlijker als deze maatregel geldt in alle gebieden waar de afslibbaarheid bijvoorbeeld onder de 20 procent is."

Of registreer je om te kunnen reageren.