AkkerbouwNieuws

Direct verbod metam-natrium

Den Haag – De grondontsmetter metam-natrium wordt per direct verboden. Dat heeft staatssecretaris Sharon Dijksma besloten, nu uit voorlopig onderzoek is gebleken dat omwonenden en agrariërs bij het gebruik van het middel mogelijk gezondheidsrisico’s kunnen lopen.

LTO Nederland en de branchevereniging voor plantaardig uitgangsmateriaal Plantum hebben begrip voor het tijdelijk verbod. Tot nog toe wilde staatssecretaris Dijksma niet toegeven aan verzoeken om een verbod, omdat het middel slechts bij uitzondering en onder strikte voorwaarden kon worden gebruikt. Het College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (CTGB) zegt in een advies aan Dijksma dat op basis van veldstudies kan worden geconcludeerd dat een risico voor omwonende kinderen van het gebruik van de grondontsmetter niet kan worden uitgesloten.

Een bufferzone van 7,5 meter, zoals  LTO en Nefyto hadden voorgesteld biedt geen soelaas, zegt het CTGB. “De huidige inschatting is dat de veilige grens voor kinderen zou kunnen worden overschreden, zelfs indien een bufferzone van 100-150 meter wordt aangehouden”, aldus voorzitter Johan de Leeuw van het CTGB.

Het CTGB gaat het middel herbeoordelen. Tot de uitkomst daarvan is gebruik van de grondontsmetter verboden. Ondertussen gaat Dijksma samen met LTO Nederland en Plantum versneld zoeken naar alternatieven voor de aaltjesbestrijder. Daarbij wordt onder meer gekeken naar afrikaantjes (tegen wortellesie-aaltjes) en raketblad  (bij aardappelmoeheid) als vanggewas voor schadelijke nematoden.

Joris Baecke, portefeuillehouder plantgezondheid van LTO Nederland, heeft begrip voor het besluit van de staatssecretaris. “We zijn geschrokken van de nieuwe informatie over de mogelijke risico’s voor de gezondheid van omwonende kinderen. Die rechtvaardigt de genomen voorzorgsmaatregelen.” LTO bepleit Europese voorzorgsmaatregelen. LTO is wel bezorgd over de nadelige effecten van het besluit, omdat hierdoor de export van Nederlands uitgangsmateriaal in gevaar kan komen. Plantum en LTO houden er rekening mee dat metam-natrium op een groot deel van het Nederlands areaal nooit meer gebruikt mag worden, waardoor veel percelen niet of niet volledig aaltjesvrij kunnen worden gemaakt.


Nieuwsbrief akkerbouw

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen akkerbouw.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin