Akkerbouw

Nieuws 1182 x bekeken 2 reacties

Cao-onderhandeling open teelt muurvast

Utrecht - De onderhandelingen over een nieuwe cao voor de open teelt zijn woensdag vastgelopen. De vakbonden zeggen dat de voorstellenbrief van LTO Nederland geen basis biedt om verder te praten. LTO moet met betere voorstellen komen, aldus FNV Bondgenoten en CNV Vakmensen.

Volgens de vakbonden zijn de werkgevers op geen enkele manier bereid de arbeidsvoorwaarden van de werknemers in de sector te verbeteren. ,,Integendeel, met de voorstellen willen de werkgevers de arbeidsvoorwaarden van de grootste groep werknemers met ongeveer 10 procent verslechteren. Zo wil men de werknemers meer uren laten werken voor hetzelfde loon, meer tijdelijke werknemers volgens het minimumloon betalen en de arbeidsvoorwaarden van werknemers bij payrollbedrijven en uitzendbureaus verder verslechteren'', zegt bestuurder Marcelle Bense van FNV Bondgenoten.

LTO Nederland noemt de houding van de vakbonden niet constructief. ,,De vakbonden eisen dat wij als werkgevers in de plantaardige sector onze voorstellen intrekken. Dat we het niet eens zijn, is tot daar aan toe, maar eisen dat wij voorstellen van tafel halen, dat is niet constructief'', aldus Mans Vulto van LTO .

In de sector open teelt werken ongeveer 100.000 werknemers, waarvan ongeveer 28.000 vaste en 72.000 tijdelijke werknemers. Zij werken onder andere in de fruitteelt, boomteelt, bloembollenteelt, akkerbouw en de vollegrondsgroenteteelt.

Laatste reacties

 • ikkethuis

  Arbeidsvoorwaarden is goed maar mogen de loonkosten niet hoger maken. Als dit gebeurd verhuizen de open teelten naar het buitenlanden en is hier geen werk meer.dus Lto verpruts het deze keer niet.

 • jan van den broek

  Een Pool die hier 3 mnd of tot 183 dagen komt werken in de tuinbouw, gemiddeld 48 uur /week werkt , gedurende 16 weken, en circa € 7,35
  netto/uur verkrijgt , inclusief huisvesting verdient goed.
  Zeker tegenover zijn N.L. collega met het WML en ZEER zeker voor Poolse begrippen, de arts die in Polen blijft verdient aldaar minder.
  Dus mooi zo houden in de tuinbouw.Ik denk dat Marcelle Bense inhaar jeugd nooit geen aardbeien of andere tuinbouw producten heeft geplukt..Informeer nu eens goed naar cafetariaregeling etc. De Polen betalen € 18.04/week voor hun zorg verz en krijgen € 16,61 zorg premie retour, ik betaal ruim € 60/week met een eigen risico van 340/jaar. Moet je nog peultjes!!!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.